Atlantisz nyomait találták meg?
Elképesztő felfedezés a spanyol nemzeti parkban
A Donaña Nemzeti Parkban állítólag rábukkantak az ősi városra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig egy éve kapott szárnyra a hír, miszerint tudósok úgy vélik, a misztikus, ősi város, Atlantisz nyomai a Spanyolország délnyugati részén található Donaña Nemzeti Park lapályai alatt rejtőznek.

Atlantisz illusztrációja
Ilyen formákat találtak a torkolatban
A park torkolatvidéke
Kormoránok a lapályon

Az Atlanti-óceánba ömlő Guadalquivir-folyó torkolatának vidékén máig kutatják a négyezer éves civilizáció örökségét.

Még nem zárult le a kutatás

A környéken 2004-ben kezdték meg a kutatást, miután egy Rainer Kuhne nevű német tudós a területről készült műholdfelvételeken furcsa jelenségekre lett figyelmes: a folyó torkolatvidékét magában foglaló nemzeti park mocsarai érdekes geometriai alakzatokat rajzoltak ki, mintha csak egy körkörös felépítésű város romjai lennének.

A felfedezés után három ország tudósai kezdtek el dolgozni a témán, és radarok, elektromos eszközök, valamint mágneses rezonancia segítségével igyekeztek felmérni a sár és föld alatt rejtőző rétegeket. A vizsgálat során megállapították, hogy a lapály alatt egy csatornarendszer húzódik, emellett egy ősi háztartási tűzhelyre is rábukkantak.

Richard Freund, amerikai régész szerint egy cunami pusztíthatta el azt az ősi civilizációt, melynek maradványait jelenleg is kutatják. Mindez egybevág azzal a legendával, hogy Atlantisz a tengerbe veszett, mindössze egy nap és egy éjszaka leforgása alatt.

Mindemellett a helyszíntől északabbra olyan leleteket fedeztek fel, melyek azt bizonyítják, a helyiek innen menekülhettek el, egy második várost alapítva, melynek képző- és iparművészeti alkotásai révén az elpusztult településről is megemlékeztek.

A nemzeti park a Világörökség része

A régészek azóta keresik Atlantisz nyomait, mióta Platón 2600 évvel ezelőtt először írt róla dialógusában. Hitték már többek között, hogy a Bermuda-háromszögben található, de az elsüllyedt várost keresték a mediterrán térségben, a Karib-tengeren, az Atlanti-óceán közepén, sőt, még az Antarktiszon is.

Az ötszáz négyzetkilométeres területet felölelő nemzeti parkba a híreknek köszönhetően egyre több turista látogat el, bár korábban is kedvelt helynek számított, köszönhetően egyedi természeti látnivalóinak, többek között a helyi vadvilágnak, a dámvadaknak, gímszarvasoknak, vaddisznóknak, sasoknak, mongúzoknak és hiúzoknak. A nemzeti park 1994 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Képek: www.flickr.com, Arend Vermazeren; hu.wikipedia.org, Alexwing; www.environmentalgraffiti.com.

Szerinted létezett Atlantisz, vagy csak legenda?

Ezt is szeretjük