Gyönyörű úszó kertjeiről híres a csodás francia vidék: Amnies csodáját Észak Velencéjének is nevezik
A csatornahálózat kis szigetein kialakított kertek miatt a francia várost Észak Velencéjének is nevezik.

amiens
beauty and style
Top olvasott cikkek

Franciaország bővelkedik a szépségekben, a turisták főleg a nyüzsgő főváros és a hangulatos vidék, Provence felé veszik az irányt, de számos további célpont várja, hogy felfedezzék, így például a gyönyörű Amiens.

Somme megye székhelye impozáns gótikus katedrálisa mellett lebegő kertjeiről híres, emiatt érdemelte ki az Észak Velencéje elnevezést is. A mesterséges csatornák szövevényes rendszeréből előbukkanó kis szigetek varázslatos látványt nyújtanak. 

Amiens úszó kertjei

A Párizstól mintegy 120 kilométerre északra található Amiens Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Legfőbb nevezetessége a világörökség részét képező, monumentális, 13. századi katedrális. A városban töltötte életének utolsó szakaszát Jules Verne író, aki a Madeleine temetőben nyugszik. 

Amiens különleges kincsét jelentik a vízi szigeteken kialakított kis kertek, vagyis a hortillonnages. A Somme folyó mocsaras környezetét a helyiek már a középkor óta alakítgatták, beavatkozásuknak köszönhetően egy 300 hektáros vizes birodalom jött létre.

Kezdetben a lakosok tüzelőanyag gyanánt tőzeget ástak ki a mocsaras földből, az árkok pedig idővel megteltek vízzel, és csatornák bonyolult hálózatává formálódtak. A vízi utak között termékeny kis szigetek, úszó kertek létesültek, amelyeket a környékbeliek már nyolc évszázada művelnek, és használnak a nyüzsgő városi létből történő kiszakadás, pihenés helyszíneiként. Egyes anekdoták szerint a híres amiens-i katedrális articsókaföldre épült, amit a hortillonnages számos termelőjének egyike adományozott a célra. 

Míg a múltban több száz ember dolgozott teljes állásban a kis kertek művelésén, a 20. század közepétől folyamatosan csökkent a számuk, ez részben a szupermarketek mind nagyobb térhódításának következménye. Napjainkban körülbelül tíz főállású kertész tevékenykedik a kertekben a BBC szerint. Ők viszont még most is minden szombaton szebbnél szebb virágokat és friss terményeket szállítanak a telkeikről az Amiens szívében található Place Parmentier téren megrendezett piacra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érdeklődő turistákat hajókkal szállítják az összességében 65 kilométer hosszú csatornarendszeren, a szemük előtt szebbnél szebb kertecskék tárulnak fel, a víz felett pedig apró hidak ívelnek. A rendhagyó élményre vágyók akár az éjszakát is eltölthetik a kertekben álló kis faházak némelyikében. A szigeteken ma már művészeti installációkat is felállítanak, de akadnak szándékoltan szabadabban hagyott területek, amelyeken a természet az úr. A városban élők hétvégente családostul érkeznek a telkekre, hogy kiélvezzék a városi édenkert előnyeit, piknikezzenek, pihenjenek és horgásszanak. 

Németország Velencéje

Az aprócska, csupán 130 lakosú Lehde szó szerint a nyugalom szigete. Itt ugyanis csak gyalog vagy hajóval lehet közlekedni, messze az utak és autók zajától. Nem véletlenül nevezik Németország Velencéjének is a helyet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük