Hol található Európa legnagyobb fotófesztiválja? Igazi kis csoda a település (x)
Foglalkozzunk Földünk jövőjével - különleges fotókiállítás a World Press Photo fennállásának 65 éves jubileumának alkalmából.

also ausztria
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alsó-Ausztria nem csak páratlanul sokszínű tájainak köszönheti népszerűségét. Az alpesi legelők, dombvidékek és szurdokok mellett kulturális látnivalóit is érdemes célba venni. Június elsejétől megtekintheted Európa legnagyobb szabadtéri fotógalériáját a festői Badenben.

A La Gacilly fotófesztivál csaknem 7 kilométer hosszan kínál művészi fotókat akár 280 négyzetméteres vásznakon. Az idei fesztivál mottója: Himnusz a földhöz. Művészi kortárs fotók segítségével mutatják be a Föld állapotát, egyedülálló szépségét ugyanúgy, mint azokat a veszélyeket, melyek a kék bolygót és az emberiséget fenyegetik.

A kiállítás spektruma egyedülállóan széles: Thomas Pesquet Földet ábrázoló fotóitól kezdve - melyeket asztronautaként készített a ISS Nemzetközi Űrállomáson töltött 196 nap alatt - Spike Walker több milliószorosan felnagyított felvételeiig terjed, melyek az életet úgy ábrázolják, ahogy az a mikroszkóp alatt látható.

Fotó: Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rudi Rumpler

26 fényképész, egy fotóművész-munkacsoport és 16 kiválasztott bretagne-i és alsó-ausztriai iskola képviselői ábrázolják az emberi létet az űr és mikrokozmosz között. Közös bennük a béke, a tolerancia és a problémamentes együttélésben való hit, valamint az emberközpontú szemlélet.

A fotóművészek munkái négy ciklusra bontva formálnak egy varázslatos, képekben megjelenített történetet, mely egyrészről ünnepélyes tisztelgés a Föld előtt, másrészt aggódó kérdésfelvetés a jövőre vonatkozóan - Himnusz a Földhöz, költészet a természetről, az ember és a természet kapcsolatáról, a veszélyeztetett földről. „Az űrhajó a legkiválóbb hely ahhoz, hogy megfigyeljük a Földet” - jegyzi meg lelkesen Thomas Pesquet -, minden szépségével és sebezhetőségével együtt”.

Kombináld a kulturális élményeket az aktív kikapcsolódással!

Pattanj nyeregbe, és fedezzük fel az alsó-ausztriai Termál-kerékpárutat! Az EuroVelo 9 része az európai távolsági kerékpáros útvonalhálózatnak, mely összeköti a Balti-tengert az Adriával. A Danzingból Puláig vezető út 180 kilométeren, Alsó-Ausztriában halad.

Fotó: Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rudi Rumpler

Az EuroVelo 9 csaknem 77 kilométeres szakaszát, mely Bécset a Bécsújhely melletti Kleinwolkersdorffal köti össze, Thermenradwegnek, azaz Termál-kerékpárútnak neveznek. Kifinomult ízléssel rendelkező kerékpárosoknak a Thermenregion vonzó vidék, melyen kényelmesen tekerve egy legendás bortermelő vidék fedezhető fel.

Sík utakon Bécs városának határától az Altes Landguttól/Liesingtől indulva Vösendorfon keresztül jól aszfaltozott úton Laxenburg irányába, majd onnan tovább a napsütötte Thermenregionba tekerhetsz. Innen a Termál-kerékpárút széles úton a Wiener Neustätter Kanal - Bécsújhelyi-csatorna - mentén halad tovább, Pfaffstätten településén keresztül Bécsújhelyre, majd onnan Kleinwolkersdorfig.

Fotó: Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rudi Rumpler

Az utat végig a Bécsi-erdő szelíd dél-keleti lankáinak látványa kíséri, ahol kiváló borok teremnek. A termálrégióban számos nagyszerű heuriger - helyi borozó - található. A kerékpárút látványos, mégis kényelmesen tekerhető, sík terepen halad: végig a völgyben vezet, ahonnan a Bécsi-erdő peremének dombságaira látni.

Végül a Pitten-völgyön keresztül a Wechsel-hegységre vezet fel az út, ahonnan Stájerország is látható. A változatos kerékpáros kalandot a mintaszerű vasúti összeköttetés miatt egyénileg is jól meg lehet szervezni.

Tovább részleteket itt találsz a tervezéshez.

Képek forrása: La Gacilly/Klaus Lorenz, Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rudi Rumpler.

Ezt is szeretjük