Ahol véreznek a fák
Képeken a természet káprázatos csodája
Nemcsak véreznek, de parázslanak a fák Vermont varázslatos vidékén. Valami gyönyörűt akarsz látni? Íme!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti partvidékén található Vermont, illetve New England tájain olyan az ősz, amilyet sehol máshol a világon nem látni, nem véletlenül hívják errefelé a szeptembert és az októbert a vérző fák havának. A vibráló falevelek lüktető színek kaleidoszkópját alkotják, ezért az utazók körében népszerű kedvtelésnek számít a környékbeli őszi táj megcsodálása, illetve ez erdőkben tett kirándulások sora.

Miért itt a legszebb az ősz?

Aki egyszer is ellátogat ide szeptember-október környékén, rögtön megérti, New Englandben miért az ősz számít főidénynek. A színkavalkád többek között annak is köszönhető, hogy a vidék fái és erdői igen változatos képet mutatnak, az egyes típusok levelei pedig eltérő vegyi összetétellel rendelkeznek.

A tölgyek vörösre, barnára vagy cserszínűre váltanak, a hikorifák aranyló bronzban pompáznak, a somfák lilásvörös színt öltenek, a bükkök halványokkerre fakulnak, míg a vörös juhar briliáns skarláttá, a cukorjuhar narancsvörössé, a fekete juhar élénksárgává, a savanyúfa és a fekete mézgásfa karmazsinná, a rezgőnyárfa és a mezei nyárfa pedig aranyló sárgává változik.

A színek spektrumára és intenzitására nagy hatást gyakorol az időjárás is, így a legélénkebb őszi színek akkor jönnek létre, amikor a száraz, meleg napokat hűvös és száraz éjszakák követik - e jelenség pedig igen gyakorinak számít a környéken.

Mesébe illő panorámaút

A vermonti hegyek között vezető panorámaúton a ragyogó őszi színek ezernyi árnyalata mintha csak míves gobelint szőne az utazók szeme elé. Burlingtonból indulva körülbelül 225 kilométeren át lehet gyönyörködni a tündökletes őszi Vermontban, ahol csípős, felhőtlen napokon az ég kékje élénk hátteret ad a levelek vörös, sárga és narancs színének. Akik értenek a falevelekhez, tudják, hogy ez a parádé párját ritkítja, és a világ minden tájáról érkeznek ide turisták lombhullásnézőbe.

A környék nem szenved hiányt az élénk színeket képző keményfafajtákból, különösen a vörös juharból - ennek köszönhető a híres-nevezetes vermonti juharszirup is. Emellett az államon végigfutó mutatós hegység is jól kiemeli az őszi levelek színeit.

Habár a Burlington és Stowe közötti úton számos kitűnő megállóhelyet találni, érdemes felfedezni az avar borította mellékutakat is, illetve megállni a vidéki boltoknál cheddar sajtért és juharszirupért, majd betérni egy üveg almaborért valamelyik gazdaságba.

Híres őszi fesztiválok

Több faluban is tartanak őszi fesztivált, melyen a látogatók megcsodálhatják a helyi kézművesek alkotásait, és belekóstolhatnak a környék házias ételeibe. Stowe különleges, fehér tornyú temploma és a község épületeinek jelentős része műemlék. Itt fel lehet ülni egy sílifre is, majd elmerülni még egyszer az őszi színpompa szépségeiben, ezúttal felülnézetből.

A környéket mindenképp október elején célszerű felkeresni, ilyenkor a legszebbek a színek. Három nap alatt be lehet járni a városokat és a legszebb kilátóhelyeket. A különböző területeken eltérő időpontokban érnek be a színek, épp ezért a vermonti turisztikai irodákban speciális prospektusokkal látják el az utazókat, melyek tartalmazzák a színek szempontjából legmegfelelőbb útvonal mellett a legjobb dátumokat is.

Látnivalók az őszi tájon túl

Shelburne-ben érdemes megnézni a múzeum csodálatos népművészeti és amerikumgyűjteményét, illetve a Shelburne Farm 665 hektáron működő gazdaságának lankás földjeit.

Middlebury főiskolai városában található továbbá a Frog Hollow-i Vermonti Állami Kézművesközpont, mely az állam legkiválóbb kézműveseinek munkáit mutatja be. A Brandon-szoros meredek kapaszkodóján és lejtőjén áthaladva pedig a Green-hegység oldalát beborító színekben gyönyörködhetnek az utazók. A legmagasabb, 660 méteres ponton kilátóból lehet szétnézni, emellett a gyalogos kirándulók is kiváló túraútvonalakat találnak a szorosban.

Cikkünk a National Geographic Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról, illetve az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyvek alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

neonzold to
  • nemzeti park
  • világjáró

Láttál már neonzöld tavat?

Ezt is szeretjük