Ahol véreznek a fák

Képeken a természet káprázatos csodája

Nemcsak véreznek, de parázslanak a fák Vermont varázslatos vidékén. Valami gyönyörűt akarsz látni? Íme!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti partvidékén található Vermont, illetve New England tájain olyan az ősz, amilyet sehol máshol a világon nem látni, nem véletlenül hívják errefelé a szeptembert és az októbert a vérző fák havának. A vibráló falevelek lüktető színek kaleidoszkópját alkotják, ezért az utazók körében népszerű kedvtelésnek számít a környékbeli őszi táj megcsodálása, illetve ez erdőkben tett kirándulások sora.

Miért itt a legszebb az ősz?

Aki egyszer is ellátogat ide szeptember-október környékén, rögtön megérti, New Englandben miért az ősz számít főidénynek. A színkavalkád többek között annak is köszönhető, hogy a vidék fái és erdői igen változatos képet mutatnak, az egyes típusok levelei pedig eltérő vegyi összetétellel rendelkeznek.

A tölgyek vörösre, barnára vagy cserszínűre váltanak, a hikorifák aranyló bronzban pompáznak, a somfák lilásvörös színt öltenek, a bükkök halványokkerre fakulnak, míg a vörös juhar briliáns skarláttá, a cukorjuhar narancsvörössé, a fekete juhar élénksárgává, a savanyúfa és a fekete mézgásfa karmazsinná, a rezgőnyárfa és a mezei nyárfa pedig aranyló sárgává változik.

A színek spektrumára és intenzitására nagy hatást gyakorol az időjárás is, így a legélénkebb őszi színek akkor jönnek létre, amikor a száraz, meleg napokat hűvös és száraz éjszakák követik - e jelenség pedig igen gyakorinak számít a környéken.

Mesébe illő panorámaút

A vermonti hegyek között vezető panorámaúton a ragyogó őszi színek ezernyi árnyalata mintha csak míves gobelint szőne az utazók szeme elé. Burlingtonból indulva körülbelül 225 kilométeren át lehet gyönyörködni a tündökletes őszi Vermontban, ahol csípős, felhőtlen napokon az ég kékje élénk hátteret ad a levelek vörös, sárga és narancs színének. Akik értenek a falevelekhez, tudják, hogy ez a parádé párját ritkítja, és a világ minden tájáról érkeznek ide turisták lombhullásnézőbe.

A környék nem szenved hiányt az élénk színeket képző keményfafajtákból, különösen a vörös juharból - ennek köszönhető a híres-nevezetes vermonti juharszirup is. Emellett az államon végigfutó mutatós hegység is jól kiemeli az őszi levelek színeit.

Habár a Burlington és Stowe közötti úton számos kitűnő megállóhelyet találni, érdemes felfedezni az avar borította mellékutakat is, illetve megállni a vidéki boltoknál cheddar sajtért és juharszirupért, majd betérni egy üveg almaborért valamelyik gazdaságba.

Híres őszi fesztiválok

Több faluban is tartanak őszi fesztivált, melyen a látogatók megcsodálhatják a helyi kézművesek alkotásait, és belekóstolhatnak a környék házias ételeibe. Stowe különleges, fehér tornyú temploma és a község épületeinek jelentős része műemlék. Itt fel lehet ülni egy sílifre is, majd elmerülni még egyszer az őszi színpompa szépségeiben, ezúttal felülnézetből.

A környéket mindenképp október elején célszerű felkeresni, ilyenkor a legszebbek a színek. Három nap alatt be lehet járni a városokat és a legszebb kilátóhelyeket. A különböző területeken eltérő időpontokban érnek be a színek, épp ezért a vermonti turisztikai irodákban speciális prospektusokkal látják el az utazókat, melyek tartalmazzák a színek szempontjából legmegfelelőbb útvonal mellett a legjobb dátumokat is.

Látnivalók az őszi tájon túl

Shelburne-ben érdemes megnézni a múzeum csodálatos népművészeti és amerikumgyűjteményét, illetve a Shelburne Farm 665 hektáron működő gazdaságának lankás földjeit.

Middlebury főiskolai városában található továbbá a Frog Hollow-i Vermonti Állami Kézművesközpont, mely az állam legkiválóbb kézműveseinek munkáit mutatja be. A Brandon-szoros meredek kapaszkodóján és lejtőjén áthaladva pedig a Green-hegység oldalát beborító színekben gyönyörködhetnek az utazók. A legmagasabb, 660 méteres ponton kilátóból lehet szétnézni, emellett a gyalogos kirándulók is kiváló túraútvonalakat találnak a szorosban.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cikkünk a National Geographic Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról, illetve az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyvek alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

neonzold to
  • nemzeti park
  • világjáró

Láttál már neonzöld tavat?

Ezt is szeretjük