Az egyetlen kegyeleti erdő itthon, ahol nem sírhelyet, hanem fát válthatunk szeretteinknek: az agostyáni Emlékerdő

Az agostyáni Emlékerdő különleges hely az országban, ahol a fák alatt lelhet végső nyugalomra az ember.

erdo emlek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gerecse sűrű erdőkkel borított, lankás vidékén bújik meg Agostyán, ami különleges helye az országnak. A közigazgatásilag Tatához tartozó, ám a várostól távolabb fekvő településen egy kis ökofalu, egy túlnyomórészt örökzöldekkel, ritka fenyőfajokkal, cédrusokkal teli arborétum és egy emlékerdő is található.

A világ több országában, így többek között Németországban és Nagy-Britanniában is számos helyen működik már, és Magyarországon is több terv akad, azonban egyelőre csak Agostyánban, a Gerecsei Naturpark egy 25 hektáros területén létezik olyan kegyeleti erdő, ahol a természet meghitt csendjében, harmóniájában búcsúzhat el az ember szeretteitől.

Kegyeleti erdő Agostyánban

A kegyeleti erdőben egy gyönyörű környezetben vehetnek búcsút szerettei az elhunyttól, akinek sírhely helyett egy fa állít emléket a jövőben, ez pedig az emlékezést is sokkal magasztosabbá teszi. Az eltávozott ember így csakugyan a természet örök körforgásának részévé válhat súlyos környezeti terhelés nélkül.

Az elhunytak hamvait egy biológiailag lebomló urnában helyezik végső nyugalomra egy fa gyökereihez egy egyházi vagy polgári búcsúszertartás keretében. A fához síremlék nem állítható, legfeljebb az erdő egyes részein fejfa állítása lehetséges. Kizárólag drót- és művirágmentes, természetes dekoráció helyezhető ki, ez garantálja a védett hely épségét is - igaz, az erdőnél gyönyörűbb dísz talán nem is létezik.

Egy fa a végső nyughely

Az eltávozott szerettei egyénileg választhatnak fát, sőt, akár az ember még életében is eldöntheti, egy öreg fa vagy egy apróbb csemete, esetleg egy tisztás legyen-e végső nyughelye, melyet akár 99 évre lefoglalhat. A védett erdő a helyi erdészekkel egyeztetve megtekinthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az erdei temetés a temetkezési szolgáltatótól megrendelhető, vagy ha az esetleg nincs felkészülve a szervezésre, a hamvak kikérése után a kegyeleti erdő ügyintézői is segítenek benne. A lebomló urna mellett a szolgáltatás díja az emlékhely megváltásából és az alap temetkezési szolgáltatásból áll.

Az emlékhely megváltására több lehetőség van: közösségi fa kérhető 10 vagy 99 évre, mely azt jelenti, hogy egy fa 12 fő számára ad nyughelyet, illetve egyedi és páros fa váltható 25 vagy 99 évre, emellett családi és csoportos fa 99 évre. Új csemete is ültethető, mely 99 évig biztosít nyughelyet. Az erdőben felhívják a figyelmet arra is, hogy az adott idő lejártával sincs kihantolás és közös parcellába helyezés sem.

A kezdeményezés rendkívül népszerű, remélhetőleg idővel az ország több pontján megnyitnak hasonló kegyeleti helyeket. Nemhiába: az erdő igazán meghitt helyszínt ad az emlékezéshez, garantálja a zavartalan csendet és nyugalmat, valószínűleg sokan szeretnék, ha távozásuk után nem milliós sírkövekkel és évente pár percre meggyújtott gyertyákkal, le nem bomló műanyag mécsesekkel, művirágokkal, hanem egy kellemes erdei sétával idéznék fel emléküket szeretteik.

Majkpuszta, a néma szerzetesek otthona

Majkpuszta tökéletes hely a hosszú sétákra és a néma elmélkedésre.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia/Iimmmii.)

Ezt is szeretjük