A titokzatos tó, ami egy éjszaka alatt tűnt el: megdöbbentő ok állt a háttérben
Kíváncsi vagy, hogy tűnhetett el egy tó néhány óra alatt? Eláruljuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2007 májusában a chilei Andok déli részén a parkőrök épp járőröztek a Bernardo O'Higgins Parkban, mikor hirtelen olyan látvány tárult eléjük, melyhez hasonlót még nem tapasztaltak pályafutásuk során.

A tó a NASA felvételén
A tó 2007 áprilisában
Júniusban már nyoma sem látszik a víznek

Mikor korábban, március folyamán erre jártak, tóparton sétálhattak, egy hűs gleccsertó uralta ugyanis a környéket, melyet a Bernardo nevű gleccser táplált. Új körútjuk során azonban a tónak csupán hűlt helyét találták: a meder alján azokkal a jégdarabokkal, melyek korábban a természeti látványosság felszínén úsztak.

Mintha kihúzták volna a dugót

Az eset hamarosan igen nagy nyilvánosságot kapott, a helyszínt pedig geológusok és más kutatók szállták meg, akik sokáig értetlenül álltak a látottak előtt. A tó épp olyan volt, mint bármely más gleccsertó, mélysége körülbelül száz láb volt, területe pedig két hektár.

A korai elméletek szerint a tó eltűnésének okaként a területen gyakori földrengéseket említették, eszerint egy nagyobb lökéshullám képes volt akkora hasadékot nyitni a földben, melyen keresztül a tó vize egyszerűen elfolyt, mintha csak kihúzták volna medrében a dugót.

Az elméletet alátámasztani látszott, hogy a szomszédos Ayseni régióban áprilisban nagyobb földmozgást regisztráltak.

Bár elismerték, hogy ehhez hasonló kaliberű természeti jelenséget az elmúlt néhány évtized során biztos nem láttak, a kutatók ekkor még úgy vélték, a tó eltűnése nem volt más, mint része az Andok tájaira jellemző állandó változásoknak.

Később azonban beigazolódott félelmük, mely szerint, mint oly sok más drasztikus változásért, a tó vizének elfolyásáért is a globális felmelegedés tehető felelőssé.

Ez volt a valódi ok

A tudósok ma már egyetértenek abban, hogy ez esetben a túl sok víz volt a probléma, az olvadó Tempano és Bernardo gleccserek ugyanis túlságosan feltöltötték a tó medrét, olyannyira, hogy azt nem bírta a kráter kapacitása, a megnövekedett nyomás miatt pedig a víz áttörte a tó törmelékgátját, és egyszerűen kifolyt a mederből. Mindez a kutatók szerint rendkívül gyorsan, egy éjszaka alatt megtörténhetett.

Az ország déli részén, a Santiagótól kétezer kilométerre, a Magallenes régióban található tavat korábban kevesen látogatták, sőt, még neve sem volt, az eset óta azonban egyre többen keresik fel az Andok környező vonulatait.

Tartasz a globális felmelegedés következményeitől?

Képek: nasa.gov.

Ezt is szeretjük