A szerelem 3 leggyönyörűbb emlékműve
Íme, három különleges emlékmű, mely évszázadok óta bizonyítja a szerelem hatalmát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vágyott és szeretett nő alakja az évezredek során nagyhatalmú uralkodókat épp úgy megihletett, mint tudósokat és költőket vagy épp hétköznapi embereket, akik vagyonuk helyett életüket áldozták arra, hogy érzéseiknek emléket állítsanak. A végeredmény sokszor maradandóbbnak bizonyult történelmi koroknál, háborúknál, évszázadok viharainál. Íme, három hely, mely bizonyítja, van olyan szerelem, ami örök.

Taj Mahal
Sándzsahán és Mumtáz sírja
Eleonóra-kereszt
Korallkastély

A szerelem leghíresebb emléke: Taj Mahal, India

Az indiai építészet egyik remekműve és a síron túl tartó hitvesi hűség világszerte híressé vált jelképe az Agrában álló Taj Mahal. A legenda szerint a 17. században, mikor a szépséges Mumtáz Mahal feleségül ment Sándzsahán császárhoz, az ötévnyi jegyességet követő menyegzőn arra kérte hitvesét, hogy, ha meghal, soha ne nősüljön újra, és emlékére olyan sírt állítson, mely örökre felejthetetlenné teszi nevét az utókor számára.

A császár mélységes gyászba borult, miután szeretett asszonya belehalt 14. gyermekük szülésébe, országos gyászt rendelt el, pompás fejedelmi öltözékét puritán ruhára cserélte, nem utolsósorban pedig elrendelte minden idők egyik legszebb emlékművének felépítését.

Az iszlám világ négy szegletéből hivatott neves építészeket, és a legenda szerint, hogy főépítésze kellően átérezze fájdalmát, megölette annak feleségét, az építkezés befejezése után pedig megvakíttatta őt, hogy soha ne építhessen még egy ilyen csodálatos épületet.

A halált jelképező ciprusok és az életet szimbolizáló gyümölcsfák övezte tükörmedence megkettőzi a négy, ég felé emelkedő karcsú minaretet és a drágakövekkel díszített, hófehér márványpalota képébe álmodott szerelmi vallomást, melyet több mint húszezer, messzi tájakról érkezett munkás és negyvenezer elefánt megfeszített munkával épített húsz éven át. A Tádzs Mahal a halál után is tartó hűséges szerelem örök szimbólumává, 1983-ban pedig a Világörökség részévé vált.

Az utolsó közös út emléke: Eleonóra-keresztek, Nagy-Britannia

A középkorban nem minden politikai célú házasság köttetett kényszerből, amit a hódító harcairól híressé vált I. Edward király és felesége, Kasztíliai Eleonóra sírig tartó szerelme is bizonyít, melynek az Angliában több mint száz kilométer hosszan húzódó Eleonóra-keresztek állítanak örök emléket.

A hatalmas, gótikus kereszteket a gyászoló I. Edward király állíttatta 1291 és 1294 között szeretett felesége emlékére, aki boldog házassággal és 16 gyermekkel ajándékozta meg. A 12, eredetileg fából készült emlékmű azon út mentén kapott helyet, ahol a 12 napig tartó gyászmenet végigvonult a királyné holttestével végső nyughelyéig, a Westminster-apátságig, ahol finom aprólékossággal kidolgozott aranyozott-vörösréz síremlékalakja ma is megtalálható.

A királyi szerelemnek emléket állító keresztek elkészítésén számos művész dolgozott több éven át, azonban nagy részüknek ma már csak maradványai láthatók. A legtöbb kereszt helyén ma gazdagon díszített, kőből készült emlékművek állnak, azonban eredeti, de nem teljes állapotában három is fennmaradt. Ezek közül a legismertebb Londonban, a Charing Cross állomásnál található.

Az elveszett szerelem fájdalma: Korallkastély, USA

A lett származású Edward Leedskalnin közel 30 éven át dolgozott élete főművén, a modern kori Stonehenge-ként is emlegetett Korallkastély különös, monolitikus kövekből álló együttesén, melyet hivatalosan is gyakran illetnek a Monument of Love, vagyis a Szerelem Emlékműve névvel.

A floridai Homestead-ben található, korallkövekből álló csoda a férfi hűtlen szeretőjének állít emléket, a több évtizedes munka által nyújtva enyhülést a csalódott Leedskalnin számára. A nála jóval fiatalabb, 16 éves Agnes Scaff, akit jegyzeteiben később is gyakran emlegetett sweet sixteenként, vagyis édes 16-ként, az esküvőjük előtti éjszakán hagyta el a férfit. Sokak szerint ez okolható azért, hogy Leedskalnin későbbi élete során a tudománynak és kizárólag a kastélynak szentelte életét, valamint kerülte az emberek társaságát, és a látogatóktól is óvakodott.

Hogy a ma Florida egyik legnépszerűbb látványosságának számító, finom kivitelezéssel készült kastély egyenként több tonnás köveit miképp tudta az alkotó egymaga, gépi erő nélkül megmozgatni, a tudomány számára máig rejtély.

Képek: wikipedia.org, Northmetpit, Magnus Manske, CGP.

Ezt is szeretjük