A prágai zsinagóga félelmetes titka
Furcsa lény maradványait őrzik a padlásán?
Ismerd meg a híres zsidó legenda mai helyszínét!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Prága arculatához sokat hozzáadott a csehek kultúráján kívül a zsidóké is, a régi zsidóváros - ami egyidős Prágával - pedig még ma is őrzi ezt a képet az eredeti házakkal, zsinagógáival és a temetővel.

A Régi-Új zsinagóga
A filmesek szerint ilyen lehetett a Gólem

Az első írásos emlékek az itteni zsidó lakosságról még az 1400-as évekből származnak, a zsidó település pedig a 16. században alakult ki, a második világháború után viszont drasztikusan lecsökkent a zsidó lakosok száma.

Bár az eredeti városrészt már átépítették, a városnegyed azóta a Világörökség része lett, egyúttal pedig a turisták kedvenc látványossága. Itt található Európa legrégebbi épen fennmaradt zsinagógája, ami nemcsak történelmi vagy építészeti értéke, de egy különös történet miatt is érdekes lehet.

A Gólem legendája

A történet az 1500-as évekből származik, amikor a prágai gettóban Jehuda ben Bezalel, vagy más néven Löw rabbi agyagból és vérből formált egy különös embert, majd a szájába helyezett varázserejű papírral életet lehelt belé. A rabbi minden nap az otthonában dolgoztatta az agyagembert, csak szombatonként adott neki pihenőnapot, akkor újra kivette szájából a varázserejű papírt.

Egy péntek este azonban ezt elfelejtette megtenni, a Gólem így szombatra is életben maradt, a rabbi pedig már csak arról értesült, hogy a megvadult szörny tört-zúzott a távollétében. Ismerte a Gólem erejét, tudta, hogy akár meg is ölhet valakit, így hazarohant, és kirántotta a szörny szájából a varázsigét, mire az óriás holtan esett össze. A Gólemet többé már nem élesztette fel, maradványait pedig a legenda szerint a Régi-új zsinagóga padlásán helyezte el, ahol állítólag mind a mai napig őrzik azokat.

Régi-új zsinagóga

A Gólem-történet helyszínéül is szolgáló zsinagógát 1275-ben építették kora gótikus stílusban. Eleinte Új zsinagógának nevezték, csak később kapta a régi-új nevet.

Az egyik névmagyarázat egy legendára épít, mely szerint a jeruzsálemi templom pusztulása után egy angyal Salamon templomának darabjait hozta Jeruzsálemből erre a helyre, ezért a gótikus ráépítés újnak számít. A 14. század elején előcsarnokot, a 17. században pedig két adószedő pénztárt toldottak az épülethez, az oldalhajót pedig a 18. században, külön a nők számára építették meg.

A zsinagógában őrzik a zsidó közösség történelmi zászlaját, mely jogaikat jelképezi: a hatalmas lobogót II. Ferdinánd adományozta a közösségnek, mert tagjai bátran küzdöttek, amikor 1648-ban a svédek a várost megostromolták. Ezeket a jogokat IV. Károly, III. Ferdinánd és VI. Károly is megújította. A zsinagógában még ma is tartanak istentiszteletet.

Régi zsidó temető

Aki a prágai zsidónegyedben jár, a szecessziós, neobarokk és neogót épületcsodák mellett érdemes megnéznie a zsidó temetőt is. A 15. század elejétől a prágai zsidók arra kényszerültek, hogy halottaikat a városon belül temessék el, ekkor keletkezett a Régi Zsidó Temető, mely az Európában található zsidó temetkezési helyek közül a második legrégebbi.

A régi zsidó temető
Köztük van Löw rabbi sírja is
Prágában tombol a Gólem-kultusz
Prágában kihagyhatatlan: Kafka egyik háza

Körülbelül 12 ezer sírkő található itt, közülük a legrégebbiek még az 1400-as évekből valók, az utolsó temetést pedig 1787-ben tartották. Itt nyugszik többek között a híres Löw rabbi is, akihez a Gólem legendája kötődik. Mivel a rabbihoz nemcsak az agyagember története kapcsolódik, hanem számos más csodatétel is, sokan cédulára írt kívánságokat dugdosnak a sírkő repedéseibe, a legenda szerint ugyanis a rabbi teljesíti ezeket.

Kafka-rajongóknak kötelező

Franz Kafka szülőháza is a negyed szélén található, a Szent-Miklós templom mellett, ahol egy dísztábla jelzi, hogy itt született a híres író. De nem kell sokat sétálni ahhoz, hogy más Kafka-kötődésű épületeket is felfedezzenek az utazók, ugyanis a környéken áll édesapja régi üzletének épülete is, a német gimnázium és több lakás, ahol később az író élt és alkotott. A rokokó stílusú Goltz-Kinsky palota volt Kafka egykori gimnáziuma, mely most a Nemzeti Galériának ad otthont, a Károly híd túloldalán pedig meg lehet nézni a Kafka Múzeumot is.

Képek: curiousexpeditions.org.

Jártál már Prágában?

Ezt is szeretjük