A magyar hely, ahol megjelent Jézus arca: ez a kép tette világhírűvé a várost
A hortobágyi Jézus még a Sun nevű angol lapban is megjelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány éve villámgyorsan végigjárta a világsajtót a hír, miszerint a Hajdú-Bihar megyei város, Püspökladány mellett egy szántóföldön nem más rajzolódott ki, mint Jézus arca.

A híres Jézus-arc
Az Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Állomása
Püspökladányi park

A légifotókkal és műholdas felvételekkel egy virtuális földgömböt megjelenítő Google Earth felhasználóinak körében népszerű elfoglaltság, hogy különféle megdöbbentő, vicces vagy akár félelmetes alakokat vélnek kirajzolódni a térképen, majd azt a különféle internetes fórumokon közzéteszik.

Bár a püspökladányi Jézus egy kis idő után eltűnt, a várost ettől függetlenül is érdemes meglátogatnod.

Ősi helyek és természet minden mennyiségben

A Hortobágy, a Nagykunság és a Nagy-Sárrét találkozásánál található Püspökladány már időszámításunk előtt is lakott volt, ezt bizonyítják a Kincses-dombon talált, mintegy négyezer éves sírok. Maga a település azonban csak a 10-11. század körül alakult ki, várossá pedig csak 1986-ban nyilvánították.

Sokan látogatnak ide neves gyógyfürdője miatt, melynek vize gyógyhatások tekintetében vetekszik a hajdúszoboszlóival - hatásos lehet ízületi, illetve érrendszeri problémák esetén -, emellett számos természetvédelmi területe miatt is előszeretettel keresik fel a kirándulók.

Ezek közé tartozik az Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Állomása és a Farkas-szigeti Arborétum, valamint az Ágota-pusztai természetvédelmi terület.

A világhírű Jézus-arc

Nevezetességei, templomai, múzeumai és köztéri alkotásai mellett azonban egyre többen látogatnak Püspökladányra a Jézus-kép feltűnése óta, amiben korábban a város vezetői is reménykedtek.

Úgy tartották ugyanis, miután a Jézus-arcról készült kép még a Sun nevű angol bulvárlap honlapján is megjelent, hogy a nevezetes szántóföld akár híres zarándokhellyé is válhat, annak ellenére is, hogy a jelenség sokak szerint csupán a véletlen műve volt. Néhány órával felfedezése után ugyanis eltűnt.

Állítólag megjelenése is csak annak volt köszönhető, hogy a szántás után felszínre került szikesebb talaj hamarabb fehéredett ki, nem utolsósorban pedig a pareidolia jelenségének, mely szerint az emberi agy jellegzetes viselkedése, hogy próbál mindenben ismert formákat fellelni.

Képek: www.orszagalbum.hu, G32, szittyu11.

Hiszel a csodákban?

Ezt is szeretjük