A Halálcsillagot építik fel a sivatagban: bárki megnézheti majd belülről is
A pusztító űrhajó mása az Egyesült Arab Emirátusokban épül fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A RAK Rendezvény- és Kiállítóközpont modern, napjainkban felépítendő monstrumát a helyiek és a nemzetközi sajtó egyaránt csak Halálcsillagként emlegeti, a leendő építmény ugyanis a megszólalásig hasonlít majd a Csillagok háborújából ismert félelmetes űrhajóra.

Az épület látványterve
A jövő városa épül a sivatagban
A város kapuja lesz
Az épület belülről

Le akarják nyűgözni a világot

Míg a 21. századi építészet a világ egyes részein a hatékonyság és a spórolás jegyében az egyedi helyett leginkább a monoton jelzővel jellemezhető, addig a kőolajnak köszönhetően gazdag és fejlődő területekként ismert Egyesült Arab Emirátusok tagjai mindent megtesznek azért, hogy lenyűgözzék a világot extravagáns és méregdrága épületeikkel - nem véletlen, hogy Dubai ad otthont a világ legmagasabbjának is.

Előbbiek jegyében építik fel az egyik emirátus, Ras al Khaimah új városában, Gateway Cityben a RAK Rendezvény- és Kiállítóközpontot is, melynek kivitelezésére az arra kiírt pályázat győztesét, az Office for Metropolitan Architecture nevű építészcéget kérték fel.

A projektet a holland építész, Rem Koolhaas vezeti, szintén az ő nevéhez köthető a Pekingben csavarodó, futurisztikus CCTV épület is.

A karakteres komplexum a város bejáratát jelenti majd - külön útrendszert is kiépítenek hozzá -, továbbá úgy alakították ki, hogy a sivatagi táj szépségeit, a hullámzó dűnéket és a természet színeit még inkább kiemelje.

A tervezők céljai szerint a monumentális építmény az egyszerűség és a fantázia, a Nyugat és a Kelet, a hagyományos és a futurisztikus, valamint a kortárs és az időtlen találkozása lesz, egy építészeti remekmű, mely kiváló úti célt jelent majd számos nemzetközi találkozóhoz és eseményhez. Az üvegből és acélvázból álló épületben a hatalmas, rendezvények megtartására szolgáló terek mellett hotelek, irodák, éttermek és bevásárlóközpontok kapnak majd helyet.

A Star Warsból lopták

Az építmény mérete és kivitelezése elismerésre méltó, azonban a nemzetközi figyelmet leginkább azzal érdemelte ki, hogy a jó építészek kölcsönöznek, a nagyszerű építészek pedig lopnak mondáshoz igazodva megszólalásig hasonlít a Star Wars-filmek ikonikus Halálcsillagára, a több mint száz kilométer átmérőjű, bolygóhoz hasonlító űrállomásra, mely egy egész planéta elpusztítására is képes volt az úgynevezett szuperlézer segítségével. Az új épületen még a szuperlézer nyílását takaró bemélyedés is látható lesz. A projekt több százmillió dollárba kerül majd. Kíváncsi vagy, milyen lesz a jövő? Íme, tíz hely, ahol már azt építik.

Képek: www.dezeen.com.

Szerinted pazarlás zajlik az Egyesült Arab Emirátusokban?

Ezt is szeretjük