A Bodrog-parti Athén - A tökéletes hely tavaszi kiránduláshoz
Kíváncsi vagy a Vöröstorony titkaira? Mesés panorámában akarsz gyönyörködni? Ezt ne hagyd ki!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sárospatakról először mindenkinek a vár és a református kollégium jut eszébe, pedig a város, mely már a kora Árpád-korban is vásáros hely volt, sok egyébről is nevezetes. Ha a napokban kirándulást tervezel, és a gyönyörű Bodrog menti panorámára épp úgy rácsodálkoznál, mint hazánk világhírű történelmi és kulturális kincseire, mindenképp vedd célba a várost.

A történelem viharos századai

A sárospataki királyi udvarházban született 1207-ben Árpád-házi Szent Erzsébet, II. Endre lánya. Apja német földön talált férjet gyermekének, így a hazalátogató királylány a közel ezer kilométeres utat lóháton tette meg Wartburg vára és Sárospatak között - a vártemplom előtt szobor állít emléket az eseménynek. De híres a város arról is, hogy a történelem viharaiban, a Habsburg-elnyomás elleni küzdelem során a magyarság mindig számíthatott Sárospatakra és a vidéket uraló Rákóczi családra.

Olyannyira, hogy többször is a vár kicsiny Sub Rosa termében tanácskoztak például a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevői a 17. században, 1708-ban pedig az akkoriban már igen rossz állapotban lévő Vöröstoronyban ült össze az utolsó kuruc országgyűlés, mely kimondta a harcoló jobbágy katonák felszabadítását.

Kilencszáz hordó jófajta tokaji

A város számos látnivalóval büszkélkedhet. Elég, ha csak egy rövid sétát teszel a vártemplomtól a várig. Az egykori, még a Perényi Péter által emelt várfallal védett város barokk és klasszicista házai között bukkanhatsz rá a Rákóczi-pincére.

Az egy kilométer hosszúságú, 900 hordót rejtő pincében jófajta tokaji borokat kóstolhat meg az utazó. Ahogy Mikszáth mondta: „A föld alatti világ arra való, hogy elfeledtesse a föld felettit.” Említést érdemel az egykori vízikapu is, mely a Bodrog és a város közötti kapcsolatot biztosította. A hangulatos házak, éttermek és köztéri szobrok között vezető séta lassan visszaér a vártemplomhoz.

Egy világhírű iskola

Az ódon, történelmi hangulatot árasztó városka barokk, copf és klasszicista házai közé remekül illeszkednek a modem kor szellemét árasztó épületek, így az 1912-ben, szecessziós stílusban emelt, gyönyörű főiskolai épület, valamint a Makovecz Imre által tervezett köz- és lakóépületek, a művelődés háza és a várkerten túli Árpád Gimnázium.

A helyi református kollégium 1531-es alapítása óta a magyar oktatás egyik fellegvára volt, ezért is nevezték a várost Bodrog-parti Athénnek. 1650-54-ig a híres cseh pedagógus, Comenius is okította itt a diákokat. Ha a városban jársz, ne mulaszd el megtekinteni a kollégium iskolatörténeti kiállítását és a nagykönyvtárat, ahol 200 ezer értékes kötet sorakozik a polcokon. Újból megtekinthetőek az Oroszországból 2006-ban visszakapott könyvritkaságok is.

Reneszánsz időutazás

Akár a Bodrog felől - egy sétahajókázás után - közelítesz felé, akár a parkon át sétálsz be az egykori Perényi-Rákóczi-várba, a tekintetet minden irányból magára vonja a Vöröstorony. A vár természetesen nem csak a lakótoronyból áll, hiszen az évszázadok során folyamatosan építették, toldották, szépítették, így a bővülő épületegyüttes ma egy négyzet alapú várudvart fog közre. Ennek éke a Lorántffy-lodzsa, mely 1646-ból származik. Az udvar eredeti formájában és szépségében tárul a látogató elé.

A Perényi-szárnyban kiállítás látogatható, mely a Rákóczi család és az 1703-11 közötti szabadságharc történetét mutatja be. Ám a legizgalmasabb élmény a Vöröstoronyban várja az utazót, aki joggal érezheti úgy, hogy annak tömör vasajtaján belépve a középkorba csöppent vissza.

A Vöröstorony titkai

Nemes vonalaival a Vöröstorony a magyarországi reneszánsz és késő reneszánsz talán legszebb építészeti emléke. Fénykorában a lakótorony vörösre volt vakolva, és bástyáit, valamint magát az épületet is fenyőgerendákból ácsolt sátortető fedte. A legalsó, vagyis a pinceszinten a konyhát, a borospincét és az újonnan kialakított éttermet találod, ahol manapság reneszánsz ételeket fogyaszthatnak az előre bejelentkező csoportok.

Egy helyiséggel odébb a gabonatároló és a vár kútja nyúlik mélyen a földbe, ezek biztosították ostrom idején a vár népének a túlélést. A szájhagyomány szerint a tárolók voltak az úgynevezett kaszás kutak is, ahová a latrokat vagy éppen az ártatlanokat vetették.

A kút kaszái felszabdalták testüket, a Bodrog pedig eltüntette a nyomokat. A tároló körül lőrésekkel tagolt védőfolyosót járhatsz be, a földszinten pedig az őrség szobáját és az úgynevezett sáfárházat találod, míg egy emelettel feljebb a vár egykori kincstárába, későbbi kápolnájába érsz. A kápolnában található Szent István és Szent László faszobra, melyek érdekessége, hogy nincs kezük, mivel a szobrász egy törzsből faragta őket ki.

A harmadik szint a lovagteremé, melynek végében található Magyarország egyetlen reneszánsz színpada. A kicsiny fülke mindössze két-három muzsikusnak adhatott helyet. Innen nyílik a Bokályos szoba, melynek falát perzsa csempék díszítik. A csempék több ezer darabra törve feküdtek a pincében, míg az ásatások során elő nem kerültek, és szorgos kezek újból össze nem illesztették őket. A helyiségben a követeket és a más magas rangú vendégeket fogadta az éppen aktuális házigazda.

A torony valamennyi szintjén csodálatosan faragott reneszánsz ablakkereteket, valamint kandallókat és árnyékszékeket tekinthetsz meg.

A legfelső szinten hajdanán ágyúállásokat alakítottak ki, manapság azonban a gyönyörű Bodrog menti panoráma miatt érdemes fellépdelni a meredek lépcsőkön.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Kép: www.orszagalbum.hu, dale23.

Ezt is szeretjük