A 4 legviccesebb nevű falu Magyarországon

Nézd meg te is!

A különleges nevek különleges történetet és látnivalókat rejtenek. Íme, négy széles mosolyra fakasztó falu.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úgy érzed, itt az ideje, hogy lazíts egy kicsit, látogass el a következő négy település valamelyikébe, melyek amellett, hogy számos látnivalót rejtenek, olyan frappáns, különleges névvel büszkélkedhetnek, mely ritka az országban. Érdemes hát jobban megismerned őket.

Szalonna temploma és haranglába (forrás: orszagalbum.hu, SzPéter)

A bronzkori település: Forró

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encstől délnyugati irányban elhelyezkedő Forróhoz beszédes nevek kapcsolódnak.

Eleinte a Czudar család birtokaként tartották számon a 13. században még Villa Forrow-nak hívott területet - neve a hangtani hasonlóságon alapszik -, a falun átfolyó Fancsali-patak talán ezen idők komor hangulatára utal.

Forró jelentős megálló- és vámszedőhelyként funkcionált a Budát Kassával összekötő hadi és kereskedelmi útvonalon, mely hagyományt a posta megszervezése is tiszteletben tartotta, ugyanis önálló posta- és távíróhivatala egyidős az országos hálózat kiépítésének kezdetével.

Az 1790-ben nyitott postaállomásnak gyakran előkelő vendégei is akadtak: a szájhagyomány szerint a Napóleon elől menekülő császári család ijedősebb tagjai egészen idáig futottak. Forró egyedi látványossága az Abaúji Múzeum, mely egy szép, 18. századi kúriában kapott helyet.

A múzeumban megtekintheted a valaha volt Abaúj vármegye emlékeit, illetve ellátogathatsz a lassan hatszázadik évfordulóját ünneplő római katolikus templomba is, melyre a helyiek rendkívül büszkék. Mindemellett itt található Európa legnagyobb egybefüggő szederültetvénye is.

Forrás: hu.wikipedia.org, Civertan

A Rakacai-tó szomszédja: Szalonna

Szalonna határában enyhén sós vizű, szép kis forrás folydogál emberemlékezet óta, melynek szláv megnevezése, a Solna adott nevet a Bódva-völgyi településnek. A forrás az idők folyamán fogyni kezdett, amikor is a környék segítségére sietett: az Aggteleki Nemzeti Park és a Rakaca-tó mintha csak a legelkötelezettebb lokálpatrióták kívánságára jelent volna meg a falu két oldalán. A világhírű, sokbarlangú karszt és az ország legnagyobb, leggyönyörűbb környezetű víztározója rendkívül sok turistát vonz a környékre.

Szalonna különlegessége a 12. századi eredetű körtemplom, melyet a 13. században tovább bővítettek, majd a későbbi századokban jelentős faliképekkel gazdagítottak.

A 15. században teljesedett ki az építmény szépsége, amikor is a szepességi származású András mester a próféták mellképeit festette a diadalív belsejére. Az időközben reformátussá lett egykori körtemplom erőd jellegét erősítette a 18. században mellé épített népies barokk harangláb is.

A Hernád-völgyi nemesi birtok: Fáj

A Szalaszendről vezető úton érhetsz el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fájba, abba a kisközségbe, melyet már a 13. századi írásos emlékek is megemlítenek. A település eredete egészen a muhi csatáig vezethető vissza, amikor is Rugács vitéz megmentette IV. Béla király életét, így érdemként elnyerte a környék tulajdonjogát. Az adományozottak lettek a nagynevű Fáy család megalapítói, kiknek a leszármazottai a tájat mintegy hét évszázadon át birtokolták.

A 18. század közepén jelentős barokk kastélyt építettek maguknak, melyet a következő században klasszicista stílusban felújítottak. Az átépítés idején három éven át itt dolgozott az európai hírű olasz szobrász, Marco Cassagrande, akinek monumentális fehérmárvány domborművei és szobrai híres látványosságai a kastélynak.

Forrás: hu.wikipedia.org, Civertan

Ha Fáj környékén szeretnél kirándulni, erre is lesz lehetőséged, hiszen ezen a területen halad át a természeti szépségekben bővelkedő Országos Kéktúra útvonala.

A kiskunsági nagyközség: Bugyi

A Budapesttől harminc kilométernyi távolságra fekvő tréfás nevű település már a jégkorszak végén lakott területnek számított, melyet a mai kutatások kapcsán előkerült régészeti leletek bizonyítanak. Az első írásos emlékek a 14. századtól említik a falut, de ekkor még Budimátéfalujáról és Budipéterföldjéről számolnak be a könyvek.

A középkori források BugyitBud néven emlegetik, mely elnevezés egy szláv eredetű személynévből származtatható. A helységek ilyen típusú névadása a 12. századra volt jellemző, mely tény rávilágít a falu kialakulásának kezdeteire is.

Forrás: hu.wikipedia.org, Civertan

A község a 18. században kapta manapság kétértelmű nevét. Bugyi legnagyobb nevezetessége a faluközpontban található Beleznay-kúria, illetve a Szent Adalbert tiszteletére szentelt barokk templom.

Érdemes ellátogatnod a Forster-kastélyhoz is, mely a környék vadászati rendezvényeinek exkluzív színhelye.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

Ajánlókép: Országalbum/SzPéter.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük