3 mesébe illő völgy Magyarországon tavaszi kiránduláshoz: itt már ébredezik a természet
Természeti és kulturális látnivalókban is bővelkednek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármily felemelő érzés is felkapaszkodni az ország legmagasabb csúcsaira, a hegyek és dombok vadregényes világában megbújó, védett és békés völgyek csendes szépségéhez és nyugalmához kevés természeti táj fogható. Ha a mozgás öröme mellett számodra a látvány sem utolsó szempont a tökéletes kirándulóhely tekintetében, vezessen utad tiszta források és patakok mentén, a következő három csodaszép völgyben.

Napsugarak és hóvirágmezők: Váli-völgy

A fővárostól mindössze negyven-ötven kilométerre elhelyezkedő Váli-völgy ideális úti cél, amennyiben budapesti vagy, és nem akarsz órákat tölteni az utazással, ugyanakkor egy könnyű túra keretében szeretnéd felfrissíteni tested, vagy épp csak gyönyörködnél a festői szépségű vidék apró csodáiban, a rügyező fák ágai között átszűrődő első tavaszi napsugarakban.

A Dunántúl tájegységéhez tartozó, az évi napsütéses órák tekintetében is élen járó, teraszos völgyben részben a Váli- és Szent- László-víz teszi mesebelivé a tájat, ugyanakkor a Vértes és a Tatai-Váli-árok közelsége is kalandos kirándulásokra csábít.

A völgy kulturális látnivalókban is gazdag - itt található többek között a bicskei Batthyány-kastély, a váli Ürményi-kastély, illetve a martonvásári Brunszvik-kastély -, emellett a lovas turizmus jelentette kikapcsolódási lehetőségekbe is belekóstolhatsz, köszönhetően a völgyben elhelyezkedő ősi település, Kajászó lovardájának. Tavasszal mindemellett - ahogy egész évben - az Alcsúti Arborétum is megér egy kiadós sétát, ahol közel két hektáron gyönyörködhetsz a hét hóvirágfaj 24 fajtájából álló egybefüggő hóvirágmezőben. Figyelem, a hóvirág védett növény, ne szedd le, inkább csak gyönyörködj benne.

Vadregényes betyárvidék: Cuha-völgy

A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve - az erdei tanteremmel is büszkélkedő - Tanösvény.

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon.

Ha itt jársz, semmiképp sem szabad kihagynod a völgy északi kijáratának közelében található, a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot, az éltető vizet adó, a természet tiszta ízét jelentő Kőpince-forrást, a Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet, mely talán a Cuha-patak legszebb szurdoka, bejáratánál a Zsiványbarlanggal, mely sziklaüreg egykor az üldözőbe vett betyárok számára szolgált menedékként.

Vízesések és gesztenyefasorok: Ilona-völgy

A Mátrában található, a Parád-Recsk közötti útról megközelíthető Ilona-völgy hazánk egyik természeti kincsekben leggazdagabb területe. Az utat többek között egy másfél kilométer hosszú, elsősorban vadgesztenyékből álló fasor kíséri, melyet gróf Károlyi Mihály telepített a századfordulón, a Parád-Recsk fasorral egy időben.

A völgy földtani érdekességeit mutatja be továbbá a 6,5 kilométer hosszú tanösvény, melynek mentén állomások jelzik a felfedezésre váró nevezetességeket, például az Etelka-tárót, a Timsós-fejtést, az Ördöggátakat, valamint a mind közül kiemelkedő, a hegység egyik legszebb hidrológiai képződményeként jellemezhető Ilona-völgyi vízesést, mely hazánk vízesései közül a legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatag a maga tíz méterével.

A páratlan növény- és állatvilággal jellemezhető völgy hatalmas fenyői, tölgyei és platánjai között tett séta mellett a gyógyvizéről híres Parád látnivalóit sem szabad kihagyni, legyen szó a népi építészeti értékekről, a népi mesterségeket, a helyi lovashagyományokat és a palóc kultúrát bemutató látványosságokról vagy épp a kocsimúzeumról.

Ezt is szeretjük