A 20. század egyik legnagyobb rejtélye: hová tűnt Amelia Earhart?

Valóban a híres női pilótáé a csontváz, amit Nikomaroro távoli szigetén találtak?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amelia Earhart nem csupán a repülés úttörője volt, de azt is megmutatta kora nőtársadalmának, hogy a gyengébbnek tartott nem tagjaként is lehet érvényesülni a férfiak világában, sőt, túl is lehet szárnyalni őket - szó szerint.

Amelia Earhart az Electra pilótafülkéjében
Amelia és Fred Noonan

1932-ben Amelia egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, 1934-ben pedig Hawaiiról repült Kaliforniába, ami előtte senkinek sem sikerült. 1937-ben azonban, amikor nagigátora, Fred Noonan társaságában az egész Földet akarta körberepülni, valahol a Csendes-óceán térségében örökre eltűnt. Az utolsó rádiójelzések szerint azt észlelték, hogy túl gyorsan fogy az üzemanyaguk, és a Howland-szigetet célozzák meg, mint opcionális leszállóhelyet, azonban ezt nem sikerült elérniük.

Míg egyes feltételezések szerint japán fogságba került, illetve a népszerűséget megunva így akart új életet kezdeni, az eddigi legbiztosabb kutatások alapján megvan a valószínűsége, hogy a Kiribatihoz tartozó Nikumaroro szigetén lelte halálát.

Lakatlan sziget az óceán közepén

Az eredeti célpontjuktól mintegy háromszáz mérföldre, a Csendes-óceán nyugati részén található Nikumaroro - melyet Gardner-szigetnek is neveznek - valójában egy távoli, elszigetelt, háromszög formájú korallzátony.

A hat kilométer hosszú, illetve két kilométer széles sziget középső részén nagy, központi lagúna található. Nikumaroro egyik oldalán ma is láthatók egy 20. század közepén létrehozott, brit falu romjai, ezen kívül azonban elsősorban a női pilóta legendája, illetve természeti környezet miatt vonzza az utazókat.

Az egyenlítői hőmérséklettel jellemezhető sziget a tengeri ökoszisztéma miatt a biológusok kedvelt célpontja, emellett főként kókuszpálmák borítják, továbbá híres delfinjeiről, különleges madárfajairól és cápáiról is.

A szigetet 1840-ben fedezték fel az európaiak, azonban nem telepítették be, csupán kókuszültetvényei miatt látogatták. A britek 1938 és 1963 között lakhatóvá akarták tenni - az ötvenes évek közepére már több mint százan éltek itt -, mivel azonban nem tudták hosszú távra biztosítani az ivóvízellátást, ez nem sikerült. Ennek ellenére napjainkban is igen népszerű az egzotikus utazások szerelmeseinek körében, hosszú ideig, több mint hetven éven át pedig az SS Norwich City roncsait is sokan akarták látni, mely 1929-ben egy tűzeset következtében vált a zátony foglyává. A 35 fős legénységből ekkor 11-en meghaltak. 2007 óta már nem látható a teljes hajóroncs, csupán egyes részei.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szokatlan leleteket találtak

Ugyanígy nem látható a szigeten Amelia Erhardt Electra nevű repülőgépének roncsa sem, annak ellenére, hogy több jel is arra utal, hogy a pilótanőnek ezen a szigeten sikerült landolnia.

Nikumaroro
A sziget lagúnája
Máig lakatlan
Naplemente a szigeten

Az antropológusok és régészek hosszú évtizedek óta végeznek kutatásokat a szigeten, melyek keretében halcsontokat találtak, emellett tábortűz maradványait, nem messze pedig egy zsebkést, valamint egy piperetükör és egy rúzs darabjait.

1940-ben egy európai nő csontvázát is megtalálták, azonban máig nem tudni pontosan, ez Ameliáé volt-e. Azonban, ha igen, a tudósok azt valószínűsítik, hogy a nő és a navigátor kényszerleszállást hajtottak végre a szigeten, mely után nem sokkal Noonan sérülés, betegség vagy éhezés következtében meghalt, míg Amelia hosszú hónapokkal túlélte, így azt is megérhette volna, hogy az 1938-as akció keretében a mentőcsapatok érte jöjjenek.

Képek: en.wikipedia.org Amelia Earhart szócikke, illetve Nikomaroro szócikke, Telim tor.

Ezt is szeretjük