4 varázslatos kastély Magyarországon

Hűsölj az ódon falak között!

Egy kirándulásra keresve sem találhatnál jobb úti célt, mint legszebb, büszke kastélyaink egyikét!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Ne hidd, hogy a nyár nem a kirándulások ideje: ha elviselhetetlen a hőség, nemcsak a Balatonban csobbanva hűtheted le magad, de ódon várkastélyok hűvös falai között is üdítő percek várnak rád. Ismerd meg múltunk fényűző és büszke kastélyait, és pillants be az egykori nemesek csillogással teli mindennapjaiba!

Szirák
Keszthely
Nagycenk

Noszvaj

Noszvaj, ez a varázslatos hely a Bükkalja, sőt, egész Magyarország egyik legszebb kastélyával büszkélkedhet. A francia tábornok, De la Motic márki nevéhez köthető csodás kastély számos korabeli francia stílusjegyet ötvöz sajátos egységbe. Amire az itteni kastély hajaz, az az egri Líceum vagy a Rác-templom. Némi francia hatás persze azokon is érezhető, de az már más kérdés.

A névadó és tulajdonos francia származású ugyan, de nem francia. Sőt, már inkább magyar: Lamotte Antalként jegyezte magát akkoriban. Nem tábornok, csak ezredes, az is Bécsben, az osztrák seregben. Márkinak sem márki, grófi címét I. Ferenc osztrák császártól kapta. Noszvajon 1775-ben nem ő építtette a kastélyt, hanem Szepessy Sámuel, aki hét év múlva eladta új kastélyát Vécsey Annának, Almássy gróf özvegyének, mert megszorult. Az özvegy kastély-tulajdonosnő később hozzáment az ezredeshez, a kastély azonban az Almássy utódok leendő birtoka maradt. A De la Motic-kastély tehát a nevén kívül nem sokat köszönhet a kalandos sorsú nemesnek.

Szirák

Ha ellátogatsz az előkelő nevű, Nógrád megyei városkába, kihagyhatatlan program a kastély megtekintése, ráadásul, ha szeretnél, akár meg is szállhatsz az egykori nemesi lakban. Szirák közönségesen jelentheti azt is, hogy szegény ember, de szó szerint annyit tesz: az apja halála után született fiúgyermek. Szirák fénykorát a romantika korában élte: sokat tettek érte előbb a Balassák, utóbb a Degenfeldek. Híres kastélyát a Királyfalvi Roth család építtette, de a Teleki család teremtette meg impozáns, végleges formáját. Kulturális értelemben is a Telekiek hoztak életet Szirákra.

A kastélyt úgy átépítették, hogy végleg eltűnt eredeti várkastélyos, erőd jellege, ami nem meglepő, hiszen a politikában is az átépítést szolgálták, szorgalmazták, ugyanis már Kossuth előtt a Duna menti népek konföderációjának szószólói voltak. Gróf Teleki József a mesés Teleki-könyvtár harmincezer kötetét a közjónak ajánlva megalapozta az Akadémia könyvtárát. Féltestvére, Teleki László gróf író, politikus és a reformmozgalom egyik vezető alakja volt. A tévhitekkel ellentétben Pesten született, de élete fontos színtere volt a családi kastély.

Keszthely

Keszthely kétszer volt a világ közepe. Igaz, akkoriban az ember számára még kisebb volt a világ. Először a késő római korban esett ez meg, és meglehetősen tartósnak bizonyult. Az időszámításunk utáni második századtól a provincia, sőt, a limes mögötti területek legfontosabb erődített települése volt. A mai Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán emelt kastély tehát nem csak erőd, hanem erődített település is volt, ami vagy kétszáz évig uralta a környéket.

Mint erőd a szlávok számára is jelentős központ maradt egészen az Árpádok érkezéséig. Számunkra azonban második fénykora tette nevezetessé Keszthelyt, mely azt követően bontakozott ki, hogy az uradalmat 1739-ben megvásárolták a Festeticsek. A lélegzetelállító barokk kastélyt hat évvel később Festetics Kristóf kezdte el építtetni. Utóda, Festetics György, az elzárkózott életmódot folytató család talán legnagyobb sarja kiteljesítette apja művét: a kórház és a gimnázium után 1797-ben létrehozta Európa első mezőgazdász-főiskoláját, a híres Georgikont.

Ezután a Balaton máig legnagyobb vitorlása, a Phoenix megépítése következett, majd a kastélykönyvtár, ezzel egy időben pedig a kastély klasszicista stílusú befejezése és kiteljesítése. Ez a felbecsülhetetlen értékű könyvtár az egyetlen főúri gyűjtemény, mely a háborúk, államosítások és magánosítások pusztításait sértetlenül átvészelte.

Olyan könyvtárosoknak köszönheti állapotát, mint az egy évtizedig, 1960-as nyugalomba vonulásáig itt dolgozó Széchenyi Zsigmond. A 19. század első évtizedének végére Keszthely igazi oktatási és kulturális központnak számított: a magyar Weimar, ahogy Berzsenyi Dániel nevezte.

Nagycenk

Mi másról is lenne nevezetes a Győr-Moson-Sopron megyei Nagycenk, mint a Széchenyi családról? A városban lépten-nyomon emlékhelyekbe botlani, pedig a hely története nem a legnagyobb magyar családdal kezdődött. Zenk - így említi az első okirat, melyben szerepel 1291-ben. Ezt követően hat évszázadon át annyi minden volt, hogy átlátni is nehéz: Vámoscenk, Tothcenk, Dánielcenk és persze Kis- meg Nagycenk.

Még el sem vonultak végleg a törökök, amikor 1677-ben Széchényi György mindkét Cenket megszerezte. A fényes pályát befutó konzervatív főpap 103 évnél is hosszabb élete folyamán a református prédikátorokat elítélő bíróság tagjaként is emlékezetessé tette a nevét. A Széchényi család ezt követően fokozatosan uradalmi központjává tette Cenket. Az első, már ilyen minőségben ideköltözők 1741-ben gróf Széchényi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna voltak: ők építették fel a ma is álló kastélyépületet. 1785-ben ideköltözött gróf Széchényi Ferenc is, aki az első nagy lépéseket tette annak érdekében, hogy Cenk még Eszterházánál is jelentősebb legyen.

Itt felhalmozott és bemutatott hatalmas gyűjteményét adományozta 1802-ben a Nemzeti Múzeum alapjául. Az országépítő tudós gróf királyokéval vetekedő vagyonát 1814-ben osztotta fel fiai, Lajos, Pál és István között. Nagycenk, a kastély és a birtok Istvánnak jutott. Ő még apja hatalmas eredményeit is túlszárnyalta, és mintabirtokká fejlesztette az itteni uradalmat.

A teremtő nyughatatlanságban élő legnagyobb magyar végül Nagycenken lelt örök nyugalomra: a család 1806-tól kiépített klasszicista temetőkápolnájában temették el. Sírkamrája mellett csak egy lefegyverző szerénységű felirat emlékezik meg róla: Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi. Aki engedi, hogy munkáljon benne ez az egyszerűnek tűnő mondat, belátja majd, hogy talán nem is lehet optimistábban a jövőbe tekinteni.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.Forrás: kastelyszirak.hu; Forrás: szechenyikastelyszallo.hu; Forrás: heviz-info.hu

Ezt is szeretjük