4 paradicsomi hely Horvátországban, ahol nem találkozol magyarokkal

Képek!

Nézd meg a kevésbé ismert horvát tájakat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország nemcsak a közelsége miatt vonzó úti cél a magyar turisták számára, hanem azért is, mert megszámlálhatatlanul sok nyüzsgő nyaralóparadicsomot kínál az odalátogatóknak.

Telašćica Nemzeti Park
Csipkézett sziklák

A mediterrán környezet, a kavicsos, sziklás partokat nyaldosó türkizkék tenger, valamint a hangulatos kisvárosok és halászfalvak újra és újra visszacsábítják a turistákat, mintha delejes erővel bírnának.

Így nem csoda, hogy főszezonban szinte benépesítik a legfelkapottabb tengerparti térségeket kis hazánk lakói is. Ha azonban nyugodtabb körülményekre vágysz, illetve olyan helyekre, melyeket elkerül a turisták tömege, magyarokat sem gyakran látsz, és édeni körülmények között töltheted el a nyaralást, a következő partokat vedd célba!

Romlatlan táj, ritka élővilág: Telašćica Nemzeti Park

A nyolc kilométer hosszan húzódó természeti park a Zadari-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Dugi Otok délkeleti részén fekszik.

Meredek sziklafalait a víz formálta évezredeken át, és körbeölelik a park egyedülálló látványosságot nyújtó, változatos élővilágát. A hely különleges és méltóságteljes képződményei a természet mesteri szobrásztehetségét dicsérik.

Itt, az Adriai-tenger egyik legnagyobb, védett öblében több mint száz méter magas sziklafal tetején tükrözi az eget a titokzatos kékségű Mir-tó. Ez a fotóalbumokba kívánkozó tengerszem még ma is sós vízzel van feltöltve, és ugyanúgy követi az ismétlődő apály-dagály ciklusokat, mint nagy testvére, csak némi késéssel. A Telašćica Nemzeti Park ellenőrzését és a belépőjegyek értékesítését a parkőrök végzik.

Ám nemcsak a természetpark szépségeiért érdemes ellátogatni Dugi Otok apró szigetecskékkel, kristálytiszta öblökkel és homokos strandokkal körbevett paradicsomába, hiszen a szárazföldtől viszonylag távol vidéki hangulatra és csendes nyugalomra találhatsz.

A színek elképesztő találkozása: Lovrečina-öböl

Bár a Brač-sziget népszerűnek számít a magyarok körében, vannak olyan eldugott, háborítatlan pontjai, melyeket kevésbé keresnek azok, akiket a Bolban található Zlatni Rat strand pezsgése, illetve az extrém vízisportok lehetősége vonz ide. A sziget északi oldala teraszosan emelkedik, míg déli része meredeken nyújtózkodik a kéklő víz felé, sziklaszirtekkel védve magát a hullámoktól.

Kikötő a szigeten
Lovrečina-öböl

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač legmagasabb csúcsa a Vidova Gora, ahonnan tiszta időben meseszép kilátás nyílik az egész dalmát szigetvilágra. A nyugodt pihenésre vágyó vendégek számára a kis halászfalvak nyújthatnak menedéket, melyek közül a legkülönlegesebb a gyönyörű Lovrečina-öbölben található Postira. A zajos strandoktól távol érdemes a családias hangulatú, élénk színekben tobzódó öböl vizében megmártózni, ahol a vörös homok körbeöleli az ezer árnyalatban játszó kékséget.

Sziklaóriásokkal védett, apró mennyország: Stiniva-öböl

Ha szédítően romantikus, de békés nyaralásra vágysz, a szárazföldtől legmesszebb eső, nyílt tengerből kiemelkedő Vis-szigetet nem hagyhatod ki. Két tengerparti települése van: Vis és Komiza, ám belső részét még néhány kisebb falu tarkítja.

Halászfalu a szigeten
A meseszép Stiniva-öböl

Itt nem törik meg a csendet zajos szórakozóhelyek, és nem nőnek gomba módra hatalmas szállodák, csak a tenger zúgását hallani, ahogy hullámaival nekicsapódik a konokul ellenálló szikláknak. Ettől függetlenül időtálló nyugalma nem fordul át unalomba, hiszen a sziget kiválóan alkalmas nagyobb lélegzetvételű barangolásokra a római kori romok és a borvidékek érintésével. Pisko Polje után balra fordulva pedig egy földút vezet a hatalmas sziklafallal körbezárt, védett medencéjű Stiniva-öbölbe. Ez a partszakasz olyan, mintha a mennyország egy darabkája a földre pottyant volna.

Paradicsomot rejtő, meredek partok: Porat-öböl

A Biševo-sziget csupán öt kilométerre fekszik a pálmafás Vis-szigettől, mégis egész más itt a táj. A szívében termőföldek húzódnak, az északi felét pedig fenyőerdők borítják. Partjai szinte mindenhol meredekek, így csupán két nyugati részen megközelíthető a fenséges paradicsom: Salbunara és Porat kikötőjén keresztül.

Biševo-sziget meredek partfala
Káprázatos barlangok

A sziget legszebb strandja a Porat-öbölben, egy széltől óvott sziklaölben helyezkedik el. Érdemes megtekinteni a bencés kolostor romjait is, valamint felfedezni a víz alatti barlangokat, melyek a búvárok kedvencei. A turisták által 1884 óta látogatott Modra špilja - vagyis Kék-barlang - a Baluni-öbölben található.

Kép: hu.wikipedia.org, Hedwig Storch.

Ezt is szeretjük