3 titokzatos épület Budapesten, amit nem is ismertél

A fővárosi látnivalóknak se szeri, se száma. Ha viszont valami különlegesre vágysz, ezeket keresd fel!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már csukott szemmel is tudsz tájékozódni Budapest nevezetes látnivalói között, eljött az idő, hogy a kevésbé ismert, ám annál titokzatosabb épületeket is felfedezd.

A bunker szellőzője
A szomszédos udvar vaskapuja

Szó szerint úton-útfélen beleszaladhatsz kívülről átlagos építménynek tűnő, ugyanakkor sötét titkot vagy ijesztő eseményt rejtegető házakba. Ha szereted a borzongás érzését vagy épp a sejtelmes hangulatot, keresd fel a főváros következő különleges, titokzatos épületeit!

Óvóhely a föld alatt

Budapest utcái alatt, a Kossuth tér és a Szabadság tér között közel 39 méter mélyen helyezkedik el az a titkos atombunker, melyet csak Rákosi-bunkernek neveznek. Az óvóhelyet Rákosi Mátyás építtette, hogy egy esetleges atomtámadás idején ő maga, valamint a Magyar Dolgozók Pártjának tagjai fedezékbe vonulhassanak.

A bunker összeköttetésben állt a metróval, mely a terv szerint - a veszély megszűnésével - a Keleti pályaudvarra szállította volna a párttagokat, onnan pedig páncélvonattal utaztak volna tovább biztonságos helyre.

A szigorúan titkosnak minősített építési terveket vidékről felhozott bányászok valósították meg, akik úgy tudták, hogy a kettes metró építkezésén dolgoznak. Az óvóhely a Magyar Dolgozók Pártjának belső udvarából nyílt, innen lehetett lépcsőn, illetve lifttel lejutni a mélybe.

Az udvarba bejutni azonban nem volt egyszerű, a párt szomszédságában álló ház vaskapuja védte a bunker lejáratát. Az atomfedezéket sosem használták, ma is egészen jó állapotban van, köszönhetően a BKV heti rendszerességgel történő karbantartásának. A bunker nem látogatható, de bejáratát a Steindl Imre utca 12. szám alatt, titkos kijáratát és szellőzőjét pedig a Szabadság téren megtekintheted.

Föld alatti borzongás

Valószínűleg nemegyszer jártál már a Budai Vár titokzatos múltú építményében, ahol már betéve ismered a főbb nevezetességeket. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy a vár alatt egy egész kis város rejtőzik - a katakombákat a nyolcvanas évek körül erősítették és nyitották meg. Ma már a Budavári Labirintus részét képezik, ahol te magad is részese lehetsz a föld alatti misztikumnak.

A járathálózat kialakításának időpontját nem ismerni, csak az biztos, hogy már évszázadokkal ezelőtt megépítették. A középkorban sok új folyosóval bővítették az amúgy is útvesztőnek számító üregeket, így nem meglepő, hogy ebből az időből származó koponyákat is találtak a katakombák felújítása során, sőt, olyan legenda is szárnyra kapott, hogy a hűtlen háremhölgyeket Kőmíves Kelemennéhez hasonlóan a vájatokba falazták a törökök.

A labirintus bejárata
Élethű szobor az útvesztőben

Az ötvenes években a járatokat titkosnak nyilvánították, majd egy évtizedre rá újra megnyitották a látogatók előtt. Később anyagi problémák miatt ismét bezárták, ebben az időszakban bűnözők és hajléktalanok húzódtak meg bennük.

Még egy titokzatos hely

Ha nem bánod, hogy egy rejtélyes látnivalóért messzebbre kell utaznod, a pécsi nekropoliszt semmiképp se hagyd ki. Mielőtt azonban felkeresnéd a híres világörökségi helyszínt, nézd meg videónkat!

A befalazott menyasszony

A Thököly út és a Stefánia utca kereszteződésénél található egy nagy, régi építésű, sárgára meszelt ház, mely első ránézésre semmi különlegességet nem tartogat a járókelők számára. Ha azonban alaposabban megszemléled a kissé ütött-kopott épületet, rájössz, hogy korántsem egy mindennapi építményről van szó, mely csak a gyerekzsivajtól és az ott lakók nevetésétől hangos.

Az épület erkélyén ugyanis egy már-már misztikusnak ható tekintet fürkészi éjjel-nappal a főváros utcáit. Nem más ő, mint a befalazott menyasszony. A márványból megformált hölgy kilétéről még maguk a ház lakói sem tudnak semmit. Hogy ki készítette, mikor és milyen okból, azt máig homály fedi, csak legendák élnek a történetéről.

Az erkélyen várja szerelmét
Szinte olyan, mintha igaziból figyelne

A legismertebb história szerint egy fiatal házaspár tragikus története elevenedik meg az eldugott házrész apró teraszán. Az első világháború idején a férjet besorozták, a frontra kellett utaznia, hogy teljesítse kötelességét a hazája felé. Nem sokkal ezután érkezett a hír, hogy a férfi elesett a csatában. A feleség nem hitte, hogy élete párja magára hagyta, hű odaadással várta hitvesét nap mint nap, az erkély korlátjára támaszkodva.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ekkoriban azonban Budapesten éppen járvány tombolt, melynek az ifjú asszony is áldozatául esett, de szerelmét élete utolsó pillanatáig az erkélyen állva várta. A sors fintora a legenda szerint, hogy a férj néhány nappal a feleség halála után hazatért. Gyászában szobrot állíttatott szerelmének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy senki ne tudjon többé kilépni rajta.

Képek: hu.wikipedia.org, Rákosi-bunker szócikk, Rovibroni, Gyurika; www.orszagalbum.hu, kissevi79, Sziszkó, www.szoborlap.hu, Neményi Margó, Neszták Béla.

OLVASD EL EZT IS!

epulet mauzoleum
  • magyar csodák
  • különleges épület

Fotókon Budapest legfurcsább épületei

duna
  • vízparti hely
  • magyar csodák

A Duna-part 3 legszebb látnivalója

Ezt is szeretjük