3 hely itthon, ahol már rég megállt az idő
Vidéki gyöngyszemek
Íme, három hely itthon, melyek ma is olyanok, mint több száz évvel ezelőtt. Kirándulj el hozzájuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősi természeti kincsek, máig élő hagyományok, megőrzött értékek és tájak - ha nyugodt és békés szemlélődéssel egybekötött kirándulást tervezel, egyúttal szeretnél a régi idők ízeibe belekóstolni, válaszd ezt a három helyet.

Bozsok
A kastély parkja

Mesekastély az ősfák között: Sibrik-kastély, Bozsok

Az ősfák között csordogáló patak partján, meseszerű természeti környezetben álló Sibrik-kastély Kőszeg környékének legszebb főúri rezidenciája, egyúttal Bozsok elsőszámú büszkesége.

A mai formáját a 17. században elnyerő, késő reneszánsz stílusú kastélyt a Sibrik család egészen 1906-ig lakta, amikor Végh Gyula, a budapesti Iparművészeti Múzeum főigazgatója vásárolta meg. A műgyűjtő igazgató kitűnő érzékkel nyúlt a kastélyhoz, felújíttatta, és értékes bútorokkal rendezte be.

A felépített idilli világ azonban nem tartott élete végéig: az osztrák határtól alig két kilométerre fekvő kastélyt 1945 után a kommunista hatalom előbb lefoglalta, majd a tulajdonos házaspárt a kastély elhagyására kényszerítette.

Az ekkor már időskorú Végh Gyula a meghurcoltatások elől az öngyilkosságba menekült. A belül jelenleg meglehetősen leromlott állapotban lévő, megfáradt kastélyszálló ma is önkormányzati irányítás alatt áll. Hangulata azonban máig képes arra, hogy századokkal repítsen vissza az időben.

A legszebb román kori templom itthon: Ják

A Kőszegtől 30 kilométerrel délre fekvő jáki bencés apátság temploma Magyarország legteljesebb épségben fennmaradt román stílusú temploma.

A 13. század közepén emelt műemléket a 20. század fordulóján Schulek Frigyes, a Halászbástya megálmodójának tervei alapján újították fel. Az átalakítás során egyúttal megszabadították az épületet a korábbi barokk díszítésektől és oltároktól, és helyreállították a templom eredeti román stílusát.

Jáki templom
A templom belülről

A templom éke a magyar művészettörténetben kiemelkedő szerepet játszó, díszesen faragott, bélletes kapu. A kapu felső részén középen Jézus alakja látható, körülötte öt-öt apostol, további egy-egy apostol pedig a kaputól egy kicsit távolabb helyezkedik el.

Az apostolszobrok közül a legtöbb sajnos nem eredeti, a Schulek-féle felújítás idején készült. Belépve a templomba különös figyelmet érdemelnek az oszlopfők és a hálóboltozatok faragott zárókövei.

A balra lévő oldalhajó elején álló bájos szárnyasoltár a 15. század végén készült, közepén Mária a kis Jézussal látható, körülötte Szent Péter, Szent Pál, Szent Bertalan és Keresztelő Szent János.

Pusztai romantika: Hortobágy-Máta

Ha igazán felejthetetlen élményre vágysz, egyúttal olyan helyre, mely több száz éve változatlan, járd be a hortobágyi pusztát, méghozzá lovasszekéren. A Mátáról rendszeresen indított, két órán keresztül úttalan utakon vezető kocsizás az afrikai szafarik magyar változata, ahol dzsip helyett lovasszekéren utazhatsz, oroszlán és zsiráf helyett pedig mangalicát, bivalyt, rackajuhot és szürkemarhát láthatsz természetes környezetében.

Madárvárta a Hortobágyon
Hortobágyi vízibivaly

A szintén errefelé legelő lovak a mintegy háromszáz éves múltra visszatekintő úgynevezett mátai méneshez tartoznak. Az állatok közelében ki is szállhatsz a kocsiból, és hosszabb ideig ismerkedhetsz a puszta lakóival.

Még több meseszép kirándulóhely
Ha kirándulnál, de nem tudod, hol találod a legszebb helyeket, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című linkgyűjteményünkben!

A program része még a bő gatyába öltözött csikósok bemutatkozása, valamint láthatsz egy olyan hatökrös szekeret is, melyhez hasonlóval valaha sót szállítottak Erdélyből a Hortobágyon keresztül Nyugat-Európába.

Az utazás hangulatához hozzátartoznak a mélyebb bukkanóknál nagyokat sikongató német és skandináv turisták is. A túrák a Hortobágy falutól két kilométerre lévő Mátáról indulnak, ide a Kilenclyukú híd Tiszafüred felé eső végén kell észak felé lekanyarodni.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: www.orszagalbum.hu, lunacita, stekoart, Efke75, kallojazmin, csicsi bubu.

OLVASD EL EZT IS!

duna
  • vízparti hely
  • magyar csodák

A Duna-part 3 legszebb látnivalója

komarom
  • világörökség
  • magyar csodák

Képeken a kettétört magyar város

Ezt is szeretjük