3 hely Magyarországon, amit az egész világ látni akar: mind más szépséggel nyűgöz le
A természet, a hagyományok és az építészet csodái.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ csodáit felsorakoztató kiadványok Magyarország kihagyhatatlan helyeit sem felejtik el megemlíteni. Ilyenekből pedig akad bőven - a következő három úti célt például világszerte ismerik. Akár az új élményekért, akár a régi kirándulások nosztalgiájáért, megéri felkeresni őket.

Az egyik legszebb természeti táj: Dunakanyar

A Budapestet kettészelő széles Duna valamivel északabbra gyönyörű, hegyek közé vájt völgyön kanyarog keresztül. Sokan vélik úgy, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig nincs a Duna medrének még egy ehhez fogható szépségű pontja.

A Dunakanyar történelmi településeiről és természeti szépségéről egyaránt híres. A nagyvárosokba belefáradt turisták és magyarok szívesen kirándulnak ide hajóval, autóval, vonattal. A Duna-parti városkák legnépszerűbbike, Szentendre sajnos igen megsínyli a főszezon turistatömegét, azonban szépségei miatt megéri felkeresni.

A települést a török megszállás elől északra menekülő szerbek alapították a középkorban. 1929 óta világhírű művésztelep működik itt, ma is sok képző- és iparművész, író, költő, zenész és színész lakik a vízparti városkában.

Szentendrén tucatnyi szép ortodox templom áll és működik, valamint meglepően sok galéria és múzeum - a legnevezetesebb, a Kovács Margit Múzeum a neves keramikus munkáinak szenteltetett. De akkor sem csalódik az utazó, ha népművészeti tárgyak között böngészne, kávéházakban ücsörögne, félreeső, romantikus utcácskákban csavarogna a sárgára, narancsszínre és zöldre mázolt házak között.

Forrás: hu.wikipedia.org, Mario1952

A Dunakanyar további jelentős városai a váráról híres Visegrád, valamint Esztergom, a magyar királyság 12-18. századi székvárosa, egyúttal a magyar katolikus egyház fejének, az esztergomi érseknek hivatalos lakhelye - a 19. században épült székesegyház a legnagyobb az országban. A Dunakanyar április közepétől Budapestről hajóval is elérhető - Szentendréig a vízi út másfél órát, Esztergomig pedig négy órát vesz igénybe.

A magyar Versailles: Fertőd

A település két egykori Esterházy-birtok, Süttör és Eszterháza 1950-es egyesülése óta viseli a Fertőd nevet. Eszterháza települést Esterházy Miklós alapította a 18. század második felében. 1762-ben megkezdődött a süttöri vadászkastély átépítése, négy év múlva pedig elkészült Magyarország leghatalmasabb barokk stílusú kastélyegyüttese.

Az itt található múzeum az épület fénykorát, Esterházy Miklós - 1762-1790 - idejét idézi. Gazdagon díszített, aranyborítású termek, porcelán dísztárgyak, gobelinhímzéses bútorok tárják a látogató elé a korabeli barokk-rokokó hercegi udvar pompáját. A csodálatos télikert és az egykor kincseket őrző képtár földszintes szárnyai derékszögben csatlakoznak a patkó alakú kastélyépülethez.

Forrás: orszagalbum.hu, Miccer

A képtárban holland és olasz mesterek számos alkotása mellett Grundemannak, az udvari festőnek is sok értékes műve látható, csakúgy, mint a kastély különböző szobáinak mennyezetén és oldalfalán. Különleges látnivalónak számítanak az épületegyüttes további részei is, például a lovarda, az internátus és a gránátosházak. Utóbbiakban lakott az Esterházy család saját fegyveres testőrsége, kiknek maga a herceg tervezte az egyenruhát. A gránátosházakat helyreállították, jelenleg kávézók, éttermek működnek bennük, de kívülről megőrizték eredeti formájukat.

A kastély egyik fő érdekessége, hogy 1769-től itt élt Joseph Haydn, mint a művészeteket támogató herceg családi zenekarának vezetője. Itt írta többek között híres Búcsúszimfóniáját is, melyet 1773-ban mutattak be Mária Terézia jelenlétében. A zeneszerző emlékét a kastélyban múzeum, egykori lakhelyén, a Muzsikaházban pedig emlékszoba őrzi. Az épületegyüttes kívülről nézve is lenyűgöző: a gondozott parkot több mint százéves bukszus- és fenyőfélék díszítik, melyek közül méltóságteljesen emelkedik ki a kastély udvari homlokzata: nem csoda, hogy sokan a magyar Versailles néven emlegetik.

A csárdák és gémeskutak világa: Hortobágy

Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztájának területén alapították az ország első nemzeti parkját - 1973-ban -, mely a kezdetektől fogva jelentős nemzetközi elismerésben részesült: teljes egészét bioszféra-rezervátummá nyilvánították, később a vízimadár-élőhelyek listájára is felkerült - ez volt a Ramsari Egyezmény.

Forrás: orszagalbum.hu, szittyu11

1999-ben pedig az UNESCO Világörökség része lett. A nyílt, füves legelőket megszakító mocsaras területek ideális otthont nyújtanak a ritka, veszélyeztetett madárfajoknak, ám a délibábos Hortobágy elsősorban mégis a hagyományos földhasználatról és állattartásról, a pusztai romantika jelképévé vált gémeskutakról, csikósokról, gulyásokról és a híres ménesről ismert.

A vidék arculatát meghatározó építészeti emlékek közül a hortobágyi Kilenclyukú hidat, a hortobágyi csárdát és a pusztai életet bemutató Pásztormúzeumot látogatják a legtöbben. A híd lábánál fekvő Hortobágy község a falusi és a lovasturizmus központja, ahol a több mint száz éve minden esztendőben megrendezett hídi vásár ma tízezreket vonzó idegenforgalmi látványosság, ahol különleges népművészeti tárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők.

A község központjától mintegy két kilométerre található Máta, a híres hortobágyi ménes élőhelye. Több mint száz éve tenyésztik itt a Nónius fajtát.

Felejthetetlen élmény a pusztai szekerezés, de a természet értékei kerékpártúrák alkalmával is felfedezhetők. Szintén kihagyhatatlanok az Alföld jellegzetes vendéglátóhelyei, a többnyire forgalmas utak mentén épült csárdák. Tiszafüred és Debrecen között találni olyanokat is, melyek a mai napig működnek.

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell - Világjárók kézikönyve című műve alapján készült.

Zsugorodik a világ, egyre nagyobb távolságokat tesz meg az utazó, egyre több úti cél válik elérhetővé - a felfedezés öröméhez nagyban hozzájárulnak az egész világot feltérképező útikönyvek. Az utazás szépsége ugyanis többek között az arra irányuló izgalomban rejlik, és ennek első lépéseit mindenki képzeletben teszi meg. Ehhez segít hozzá ez az olyan új szemlélettel megírt kötet, mely az útikalauzok hagyományos szerkezetétől eltérő módon, könnyed stílusban gyűjti egybe, amit a Föld érdekességeinek kínálatából megtekintésre érdemesnek talál.

Kiadja a Vince Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük