3 magyar, elvarázsolt mesekastély: mintha egy romantikus lovagregény elevenedne meg
Elképesztően szép helyeken éltek a régi, magyar nemesek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell a híres francia és angol nemesi kúriákat felkeresned ahhoz, hogy megízleld a kalandfilmek és kosztümös történetek romantikáját. Ha hazánk káprázatos kastélyait járva szeretnél néhány száz évet visszarepülni az időben, íme, három mesés épület, mely a közelben várja, hogy megcsodáld.

Nádasdy-kastély
Wenckheim-kastély
Károlyi-kastély

A skót kastélyok mintájára: Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Skóciai utazónak, egyúttal egy lenyűgöző időutazás részesének érezheted magad, ha ellátogatsz a Fejér megyei Nádasdladányba, mely Székesfehérvár közelében, a megyeszékhelytől kevesebb mint húsz kilométerre fekszik, egy mesés szépségű területen, melyet a 14. században nem véletlenül jegyeztek Erzsébet királyné birtokaként. Az itt álló Nádasdy-kastély építését később, a 18. században kezdte meg a Nádasdy család, kik hazánk történelmének kiemelkedő résztvevői voltak hosszú évtizedeken át - ők bújtatták például IV. Bélát a tatárjárás ideje alatt.

A nagy múlttal és legalább akkora vagyonnal rendelkező család 16. századi skót, illetve angol kastélyok mintájára építtette a kastélyt, mely Magyarország egyik legszebb hasonló jellegű épülete lett. Barokk stílusban épült, majd a 19. század végén romantikus stílusú kastéllyá építették át.

A kovácsoltvas díszek, a csillárok, a gondosan faragott faburkolatok vagy akár az óriási márványkandalló, az Ősök Csarnoka, a könyvtárszoba hangulata és a festett üvegablakok minden látogatót elvarázsolnak. A kastélyparkban tett séta is kihagyhatatlan élmény, épp úgy, mint a fácánkeltetőben tett látogatás.

Az egyik legimpozánsabb: Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A híres Wenckheim család tulajdonában a történelem során számos épület, kastély vagy épp vadászház állt. Ilyen például Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak helyet adó Wenckheim-palota vagy épp a 19. században Ybl Miklós tervei alapján épült szabadkígyósi kastély, mely a mai Békés megyében, Békéscsaba közelében található.

Az itteni egyedülálló csoda az egyik legimpozánsabb az összes Wenckheim-épület közül - a maga idejében az ország legpompásabb és legmodernebb kastélyának számított -, valamint 52 szobájával ez volt a legnagyobb családi központ is. A kastély előtti parkot, a pompás franciakertet - mely egész évben látogatható - egy szökőkutas vízmedence teszi még káprázatosabbá. A kastélyban jelenleg egy közoktatási intézmény működik, így a látogatás csupán a nyári szünetben lehetséges.

Ha azonban Békés megyét indulsz felfedezni, mindenképpen látogass el az épülethez, hiszen a kastély épületét kívülről csodálva, a fenséges épület ősparkjában sétálva is páratlan élményben lesz részed. Nem véletlen, hogy a hely már több művészt is megihletett: itt forgatták például a ’60-es évek végén a Szeressétek Odor Emíliát! című filmet is.

Egy legendák övezte hely: Károlyi-kastély, Nagymágocs

A Csongrád megyei Nagymágocs a 19. század óta ad helyet a mesés Károlyi-kastélynak, mely eklektikus neobarokk stílusával és eredeti állapotban megmaradt épületeivel lenyűgöző látványt nyújt. Vonzerejét csak növeli hatalmas területen fekvő gondozott parkja, valamint a tízhektáros tó. A rezidencia a csodaszép könyvtárszobával, a kandallóval, a falikutakkal és kerti szökőkutakkal bámulatosan őrzi a régmúlt időket - az egyik szökőkút a Szabin nők elrablása nevet kapta, és párizsi mintára készült.

A kastély különlegessége többek között, hogy a 20. század elején első emeletén márványoltárral ellátott házi kápolnát is kialakított az itt élő grófi Károlyi család. Ez - ilyen formában - Magyarországon csak Nagymágocson található meg. A kápolna nyilvános jellegűvé tételét maga V. Pius pápa is engedélyezte a Károlyi családnak.

Az épület különleges hangulatát fokozza, hogy hosszú időn át keringett az a legenda, mely szerint titkos folyosók kötik össze a kastély pincéjét és a templom kriptáját, ezeket azonban soha nem találták meg. Bár a birtokon valóban számos föld alatti helyiség található, ezek mind más célt hivatottak szolgálni - például ciszternák voltak.

A kastély nemesi lakóhely mivoltán kívül sok minden volt az évtizedek folyamán - például görög szabadságharcosok szállása is -, ma szociális otthonnak is helyet ad. A kastély épülete bejelentkezéssel látogatható, gyönyörű kertjét a sétányokkal, a csodás szökőkutakat, a filagóriát, a szobrokat és szoborcsoportokat, a tavat vagy akár a hozzá tartozó hangulatos csónakházat azonban bármikor megcsodálhatod.

Képek: nemzetimuemlek.hu; Civertan, hu.wikipedia.org; wenckheim.hu/szabadkigyos.

OLVASD EL EZT IS!

lillafured to
  • magyar csodák
  • hazai kirándulóhely

3 mesebeli kirándulóhely itthon

Ezt is szeretjük