3 álomszép, virágba öltözött arborétum itthon
Kirándulj egy nagyot!
Harsogóan zöld növények, sziromrengeteg és fenséges illatok - íme, a legszebb arborétumok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a tavasz téged is a szabadba csábít, ahol szeretnéd mélyen magadba szívni a virágok és fák illatát, gyönyörködnél az enyhe napsugarak simogatásától kizöldülő tájakban és a szirmok rengetegében, a hazai botanikus kertek tökéletes úti célt jelenthetnek. A következők a legszebbek közé tartoznak.

Jeli Arborétum
Rododendronok

Rododendronok mesevilága: Jeli Arborétum

A Vas megyében, Kám mellett található botanikus kert a kihagyhatatlan látnivalók sorának, egyúttal az ország természeti csodáinak egyik legékesebb tagja.

Ha egy pillanatra behunyod a szemed, és elképzeled, hogy a mesebeli tündérek milyen helyen élhetnek, közel sem kapsz hasonló képet, mint amilyen a varázslatos növénykertben várja a látogatókat.

Bár az arborétum az év más szakaszaiban is meseszép, egyediségét elsősorban májusban virágzó, káprázatos rododendron-gyűjteményének köszönheti. A gyalogosösvények mentén kilométereken át gyönyörködhetsz a számtalan színben pompázó, embernél is magasabb bokrokban és a virágokban.

Az arborétumba a világ számos tájáról érkeztek szebbnél szebb fák és cserjék, melyek az évek során a dunántúli oázis szerves részévé váltak.

A zöld ezernyi árnyalatát képviselő növényeket és a felejthetetlen illatokat összesen 75 hektáron csodálhatod és élvezheted. Az arborétum áprilisban csak hétvégenként, májustól azonban minden nap várja a feltöltődni vágyó látogatókat.

Paradicsom a Tisza mentén: Tiszakürti Arborétum

Kecskeméttől nem messze található Tiszakürt, ahol az egykori ártéri erdő helyén az idősebb fák meghagyásával a hazai kertek legszebb növényeiből, illetve a külföldről hozatott fák és cserjék betelepítésével páratlan gyűjteményt alakítottak ki.

Ha időben érkezel, még megcsodálhatod az április igazi ékességét, a fehér és rózsaszín virágba borult liliomfákat, de mindenképp látogasd meg a kert legbecsesebb tagját, a lenyűgöző méretű hármas platánt is, melyet a szájhagyomány szerint három közel telepített platánfából fogott össze az idő.

Még több meseszép hely itthon
Ha kirándulnál, de nem tudod, hol találod a legszebb helyeket, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig linkgyűjteményünkben!

A nevezetes fa kerülete mellmagasságban legalább hat méter, innen fakadnak fenséges ágai.

Tiszakürti Arborétum
Tavaszi pitypang Tiszakürtön

Az arborétum multimédiás konferenciateremmel, kiállítási térrel, akadálymentesített látogatóközponttal, valamint látványtóval és 14 méter magas kilátóval bővülve biztosítja a tartalmas kikapcsolódást.

Csoda a fővárosban: Budai Arborétum

A fővárosban élőknek sem kell messzire utazniuk , ha szeretnék a tavaszt meghitt, zöldellő környezetben köszönteni. A Budai Arborétum a Gellért-hegy déli lábánál terül el, a Villányi, Somlói és Szüret utca által határolt területen.

Tavasz a Budai Arborétumban
Pillangó a Budai Arborétumban

A botanikus kert a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti Karainak székhelyét övezi, és mintegy 1600 fás szárú dísznövényfajnak, több száz hagymás virágnak és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövénynek ad otthont.

Áprilisban különösen érdemes felkeresni a főváros egyik legszebb zöld oázisát, magnóliák, japáncseresznyék, a fűben pedig nárciszok, tulipánok és gyöngyikék is nyílnak ezerszám ilyenkor. Májusban pedig az orgonavirágzás nyújt felejthetetlen élményt a látogatóknak.

Képek: www.orszagalbum.hu, DonPipi, H-pzsu, spurca, bau, veresica.

OLVASD EL EZT IS!

duna
  • vízparti hely
  • magyar csodák

A Duna-part 3 legszebb látnivalója

sodomb
  • fürdő
  • természeti csoda

Hatalmas fehér valami

lada
  • magyar csodák
  • történelmi látnivalók

3 hely Budapesten, ahol kincset rejtettek el

Ezt is szeretjük