3 álomszép kilátóhely Budapesten
Lélegzetelállító panorámák
Ha a legszebb fényében szeretnéd látni a fővárost, a következők kilátókból nézd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A budapesti kilátók méltán tartoznak a főváros legszebb nevezetességei közé, sőt, szerves részei a városképnek, melyet bármikor megcsodálhatsz a különleges tornyok tetejéről.

Széchenyi-kilátó
Panoráma a kilátóból

Ha a mozgalmas hétköznapok során a természetbe vágysz, csendes és nyugodt környezetben szeretnéd eltölteni a délutánt, vagy épp a családdal, illetve kedveseddel indulnál meghitt erdei sétára, feltétlenül látogass el a következő, páratlan kilátással rendelkező építmények egyikéhez.

Csendes erdei liget: a Széchenyi-kilátó

Scitovszky János hercegprímás 1860-ban, gróf Széchenyi István halálának évében nevezte el Széchenyi-hegynek a Sváb-hegy déli szakaszát. Ennek tiszteletére egy emlékoszlopot és egy kőpadot is építettek a hegy legmagasabb pontján, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a városra.

Az Ybl Miklós tervei alapján készült, eredetileg artézi kútként megépített kilátó korábban a Hősök terén állt, később, 1898-ban áthelyezték a hegyre, a Széchenyi-emlékmű közelébe.

A közelben található, híres Széchenyi-mellszobrot Stróbl Alajos készítette. Távol Budapest zajától, a fenyőliget közepén található emlékmű és kilátó kis parkjával és padjaival tökéletes helyszín, ha pihenni és kikapcsolódni szeretnél, ráadásul az autóúton, illetve a Gyermekvasút végállomásától rövid sétával is könnyen megközelíthető.

Lenyűgöző körpanoráma: az Erzsébet-kilátó

A különleges, kupola formájú János-hegy tetején álló Erzsébet-kilátó a főváros legmagasabb pontján fekszik, 527 méterrel a tengerszint felett.

Erzsébet-kilátó
Panoráma a kilátóból

A már száz éve is igen kedvelt úti célnak számító látnivaló neoromán stílusban épült Schulek Frigyes tervei alapján, nevét pedig Erzsébet királynéról kapta, aki 1882-ben többször is járt a János-hegyen, akkoriban még egy fa messzelátóval csodálva a különleges körkilátást.

A 23 és fél méter magas, haraszti és borosjenői mészkőből épített kilátótorony 1910 szeptemberében készült el, tetejére pedig egy 101 lépcsőfokból álló csigalépcső vezet fel. Tiszta időben akár 80 kilométerre is el lehet látni a tetejéről, minden égtáj irányába.

Az Erzsébet-kilátóhoz szintén el lehet látogatni a Gyermekvasúttal, sőt, akár a libegővel is. Ha pedig autóval érkezel, a libegő fenti végállomásánál lévő parkolóban kell megállnod.

Még egy budapesti csoda

Ha a kirándulás után vagy helyett további gyönyörű budapesti látnivalókat is szívesen megcsodálnál, vagy van egy szabad délutánod, és tartalmasan szeretnéd eltölteni, nézd meg videónkat, és vedd célba a következő helyet!

Meghitt családi pihenőhely: a kis-hárs-hegyi kilátó

A Kis-Hárs-hegy tetején, egy aprócska erdei tisztáson 1970-ben építették fel az első fakilátót, Makovecz Imre elképzelései alapján. A jellegzetes tornyocskát 2008-ban, az eredetivel közel azonos tervek alapján építették újjá.

Kis-hárs-hegyi kilátó
Panoráma a kilátóból

Egyedi alakját és vázát egy lebetonozott vascső alkotja, melyen vasúti talpfákból két csigalépcsősort alakítottak ki - ezek egymásba fonódása alkotja a kilátó messziről felismerhető, jellegzetes formáját. Tetején kisebb terasz található, ahonnan csodálatos, 360 fokos szögben látható Buda északi része, a pesti Belváros, a Citadella és a Várhegy, a torony mellett pedig erdei pihenőhely várja a megfáradt kirándulókat, padokkal, asztallal és tűzrakó hellyel.

Az építmény alig száz méterre található a Gyermekvasút útvonalától, ezért akkor is érdemes felkeresned, ha kisgyermekekkel akarsz egy jót kirándulni.

Képek: www.orszagalbum.hu, Margit, tulip, tkmari, patzol; ras.freeblog.hu; hu.wikipedia.org Erzsébet-kilátó szócikke, Tanár.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük