Mi köze volt Kossuthnak a zsidókhoz? - Elhallgatott történetek

Elhallgatott történeteket mesél el 100 tárgyon keresztül a 100 éves Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A második világháború, illetve a holokauszt után Európa nyugati részén egyfajta közmegegyezés született, amelynek értelmében a szélsőséges zsidóellenesség elítélendőnek számított, annak egyes kifejeződéseit pedig büntették is. A keleti oldalon azonban – az úgynevezett kommunista blokkot irányító Szovjetunióval az élen – nem voltak ritkák a zsidóság kivándorlását célzó anticionista kampányok.

A kádári hatalom nem kockáztatta meg ilyesféle eszközök alkalmazását, mivel a közvélekedésben a kommunistaellenesség kisebb-nagyobb mértékben együtt járt a zsidóellenességgel.

A ’45 utáni pogromokról nem beszéltek

Ám az antiszemitizmus, illetve az ahhoz kapcsolódó sztereotípiák burkoltan bár, de jelen voltak – nemcsak a fejekben, hanem a politikai gépezetben is, annak ellenére, hogy annak zsidó származású tagjai is voltak, igaz, változó arányban. Mindez természetesen beszűkítette a hazai zsidóság önreprezentációs lehetőségeit. Így például a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár akkori tárlata a zsidó vallás bemutatására korlátozódott – bizonyos témák nem minősültek publikusnak.

– Az akkori állandó kiállításban szinte kizárólag szertartási tárgyak szerepeltek – mondja Toronyi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora. – Nem állíthatták ki például Theodor Herzl (osztrák-magyar író, politikus, az első cionista konferencia szervezője – a szerk.) leveleit, vagy azokat a tárgyakat, dokumentumokat, melyek a zsidó közösség nemzetközi beágyazottságára, kapcsolataira utalhattak volna. Szintén nem szerepelhetett volna például az a dokumentum, ami az 1945 utáni zsidóellenes pogromok történetét idézi meg.

15 ember, aki megváltoztatta a történelmet

Talán minden másképp alakult volna a történelemben, ha ők nem születnek meg. Kattintsd végig a galériát, és ismerd meg őket!

Visszaadják a tárgyak elhallgatott történetét

Az idén 100 éves intézmény az évforduló évében teljes megújuláson megy keresztül. Ennek talán legfontosabb momentuma, hogy újjászületik a több mint harminc éve változatlan formában látogatható állandó kiállítása. Az új, 100! című kiállítás keretében 100 tárgyon keresztül mesélik el a múzeum – és a hazai zsidóság – elmúlt 100 éves történetét. Valójában egy rekonstrukciós kísérletről van szó: visszaadják a tárgyak a rendszerváltás előtt elhallgatott történetét.

– A régi kiállításban szereplő tárgyak egy része a mostaniban is szerepel, de most ezeket levéltári dokumentumokkal, képekkel, történeti jelentőségű tárgyakkal bővítettük – folytatja Toronyi Zsuzsanna. – A régi állandó kiállítás "holokausztszobája" volt viszont az egyetlen hely a magyarországi múzeumi rendszerben, ahol már 1984-ben be lehetett mutatni a magyar történelem e szomorú korszakát – most ezekből a tárgyakból, dokumentumokból is válogattunk, de a gyűjtés kronológiájára épülő kiállításban a holokauszt már integráltan, nem különálló teremben jelenik meg.

A 100! című kiállítás tehát szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüst tárgyakat gyűjt. Ezért most nem kizárólag a zsidó vallás liturgikus tárgyai és a vészkorszak emlékei lesznek láthatóak, ahogy korábban, hanem olykor kacatnak, lomnak tűnő dolgok is, amelyeknek eddig nem ismertük a történetét. Olyan, látszólag értéktelennek tűnő tárgyak, amelyek nélkülözhetetlenek a zsidó muzeológia megértéséhez, és elgondolkoztatnak azon, vajon mi a különbség egy mindennapi, egy vallási tárgy, vagy egy történelmi dokumentum között. Így kerülhet a műtárgylistára egy tejszínkiöntő, egy vakolókanál, egy báli cipő, egy moziplakát, az 1905-ös polgári forradalom zászlaja vagy Kossuth Lajos névjegykártyája.

A névjegykártya története

1890. április 10-én a torinói emigrációban élő idős Kossuth Lajos, a magyar szabadságmozgalmak szimbolikus alakja magánlátogatáson fogadta a kereskedelmi úton lévő magyarországi zsidó gyárost, Polatschek Hugót. A korabeli tudósítás szerint a mintegy félórás látogatás során a magyarországi ipar és kereskedelem helyzetéről beszélgettek. A politikus egyszerű, mindössze a vezetéknevét tartalmazó névjegyét adta át a látogatónak, amit saját kézírásával is aláírt. Polatschek Hugó a becses relikviát a látogatást követően bekereteztette, babérkoszorúval és nemzeti színű szalaggal díszítette. A bekeretezett relikviát a látogatás után közel hatvan évvel ajándékozta a Múzeumnak Polatschek Hugó özvegye.

Nincsenek kész válaszok

A magyarországi zsidó kultúra megértése ezúttal a zsidóság saját értelmezési hagyományán keresztül történik: a tárgyakat a talmudi kommentárgyakorlatnak megfelelően ölelik körül különböző értelmezések. Azonban itt sem kész válaszokat kínálnak a látogatónak. Csak elősegítik, hogy a sokféle – esetenként akár egymásnak ellentmondó! – olvasat között megtalálja a maga számára megfelelőt, és főleg: további kérdéseket.

Fotók: Ritter Doron

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük