Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)
A havi összeg ügyes beosztásával a gyerek felnőtté válása előtt, még viszonylag tét nélkül megismerheti a pénzügyek kezelését.

Nyitókép
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem egyszerű tinédzser gyermekünkkel megértetni, hogy az otthoni malacpersely nem egy feneketlen kút és bizony a kétszer elkért bérletpénz sem minősül megtakarításnak.

Ha havi fix zsebpénzt biztosítasz gyermeked számára, ezzel egyben nevelési elveket is bevezetsz. A havi összeg ügyes beosztásával a gyerek felnőtté válása előtt, még viszonylag tét nélkül megismerheti a pénzügyek kezelését.

Vásárlási szokások

A gyermek-, és tinikor fontos szerepet tölt be az aktív fogyasztóvá válás folyamatában. A vásárlási szokások napról-napra változnak és ezzel arányosan a kiskorúak is szorgosan utánozzák szüleiket, legyen szó akár egy új csúcskategóriás telefon vásárlásáról vagy egy streaming-szolgáltatás előfizetéséről. Az iskolai környezet is döntően befolyásolja a tinédzserek vágyait. Nem ritka, hogy csupán azért költenek gyermekeink, hogy a barátaik előtt villoghassanak, ezzel is elkerülve a sértő kirekesztést.

Egy 1000 főt vizsgáló magyar tanulmány szerint a „carpe diem” életfelfogás és a pénzügyi kockázatvállalás nagyon, ellenben a pénzügyi megfontoltság kevésbé jellemző a hazai fiatalokra. A Zsebpénzügyes vetélkedő pont ezekre a kérdésekre készíti fel a tanulókat.

Zsebpénzügyes vetélkedő

Fontos, hogy nemcsak a hitelezésről vagy a kamatos kamatról  szól a vetélkedő, hanem például a megtakarításokról és befektetésekről, költségkímélésről, vagy épp saját költségvetés elkészítéséről is. Ezeket a témákat a legjobban nem száraz adatok kikérdezésével lehet tanítani, hanem esettanulmányokkal, életszerű szituációk bemutatásával. Ezért is jött létre a Zsebpénzügyes vetélkedő, ahol a gyerekek játékos formában tanulhatnak meg ilyen feladatokat megoldani. Az érettségi előtt álló fiatalok számára ez lehet az első olyan megmérettetés, amely az életre készíti fel őket. A verseny sokkal inkább a diákok gyakorlati és alkalmazott problémamegoldó készségét, nem pedig a lexikális tudását díjazza, és nem is a  száraz tényadatok bebiflázására épít. Továbbá arra is megtanít, milyen fordulókon keresztül versenyezni és növelni tudásunkat, nyereményeinket úgy, hogy azért mi dolgozunk meg.

shutterstock 1550413439
Fotó: Shutterstock

A versenyre természetesen nem egyedül kell felkészülnie a diákoknak: a háromfős csapatok egy-egy felkészítő tanár segítségével indulhatnak rajta, sőt később mentorokat is kapnak maguk mellé. A felkészítést segítik a www.zsebpénzügyes.hu oldalon elérhető anyagok is, amelyek a Paypass fogalmától  az infláció bemutatásán át a Magyar Államkincstár történetéig változatos témákban nyújtanak tájékoztatást.

A csapatok nevezését szeptember 27-ig várják a szervezők verseny oldalán. A verseny első két fordulója két online kvízből áll, míg a harmadik körben már hosszabb, kifejtendő kérdésekre kell válaszolniuk a versenyzőknek. A december elsejei döntő előtt mentorok készítik fel a diákokat, majd egy szakmai zsűri választja ki a legjobb három csapatot. A dobogósok jutalma a dicsőségen kívül csupa olyan szórakoztató elektronikai eszköz, melyeket a tanulásban és mindennapokban is használhatnak, hiszen  egy okostelefon, egy tablet és egy laptop is gazdára lelnek a verseny végén. Ugye, milyen egyszerű játékosan tanulni és még zsebpénzt is megtakarítani? Ha kíváncsi vagy az előző évek versenyeire és döntőire, vagy a diákok és tanáraik tapasztalataira, keresd fel a verseny YouTube csaronáját.

Kiderült, mennyi félretett pénze van a magyaroknak - Nem túl jó a helyzet

A háztartások mindössze felének van két hónapra félretett pénze egy felmérés szerint.

(Képek forrása:  Shutterstock)

Ezt is szeretjük