Évtizedek után változik a kötelező biztosítás: már életbe lépett az új rendelet

Hosszú idő után fekete-fehér lett a zöldkártya.

autot-vezet-kormany
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, röviden kgfb meglétét igazoló zöldkártyát ezután fekete-fehérben bocsátják ki a biztosítók. Múlt pénteken lépett hatályba a pénzügyminisztériumi rendelet, amely ezt lehetővé tette - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Mabisz.

Megszületett az a nemzetközi megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy tagállamok, illetve biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást. A zöldkártyarendszer magyarországi szervezete, a Mabisz által működtetett nemzeti iroda péntektől a kgfb-vel foglalkozó valamennyi biztosítótársaság számára engedélyezte a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

Októberig él a türelmi időszak

A járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatt ugyanakkor átmeneti időszakot biztosítanak az átállásra. Szeptember 30-ig így zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség mind papíralapon, mind elektronikus úton. Október 1-jétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki - közölte a Mabisz.

Emlékeztettek, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, Svájcra, valamint azokra az országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ennek keretében egyes országok - köztük az összes uniós tagállam - külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját.

Ám azokban az országokban, amelyek csak a zöldkártyarendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben nem, a biztosító által kibocsátott, a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges a határátlépéshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyar autósoknak jelenleg a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük. Vannak olyan országok is, ahová a Mabisz annak ellenére javasolja a zöldkártya elvitelét, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. A szövetség jelezte: ezekről az országokról rendszeresen tájékoztatást ad honlapján.

Fotók: Getty Images

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak

Az autóval csak jogosítvány birtokában van lehetőség részt venni a közúti közlekedésben, ám az alapvető KRESZ-szabályok ismerete a kerékpárosok és a gyalogosok számára is kötelező, megszegésük szankciókkal is járhat.

Ezt is szeretjük