Zöld Pardon: egy korszak lezárul
A botrányok után végleg bezár a szórakozóhely
Az önkormányzat döntött, sem a ZP-vel, sem a Rióval nem hosszabbít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újbuda önkormányzata nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon és a Rio közterület-használati szerződését. A XI. kerület szerdán, az MTI-nek küldött közleményében a környéken élők érdekeivel indokolta a kérés elutasítását.

Kedden a Zöld Pardon Művészeti és Marketing Iroda ugyancsak közleményt adott ki; ebben azt írták, tovább kívánják működtetni a Petőfi híd budai hídfőjénél álló szórakozóhelyet. Korábban a XI. kerület október végéig engedélyezte a működését.

A ZP iroda a kérést azzal indokolta, hogy tudomásuk szerint 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz az önkormányzathoz, amely alapján vizsgálat indulhatott volna.

Elfogyott a türelem

Újbuda hivatala azonban azt közölte: az önkormányzathoz több száz lakossági panasz érkezett, és érkezik folyamatosan a ZP és a Rio működésével, "a zajjal és a szétdobált szeméttel" kapcsolatban. Hozzátették: ezek a bejelentések nem teszik szükségessé külön vizsgálat lefolytatását, ugyanakkor jól mutatják, hogy a környéken élők türelme elfogyott.

Újbuda önkormányzata azt hangoztatta: döntésük hátterében kizárólag a környéken élő, kerületi lakosok érdekeinek védelme áll.

Kitértek arra is, hogy az önkormányzat elismeri és nagyra értékeli mindazt, amit a ZP a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében tett az elmúlt években, de kötelessége megvédeni a kerületben, illetve a szórakozóhelyek környezetében lakók életminőségét, pihenéshez való jogát.

Közölték azt is: a hivatal egyetért azzal, hogy hasonló kulturális és szórakozóhelyeknek van létjogosultságuk, ezért, ha a ZP üzemeltetői a kerületen belül javasolnak új, a lakosság életét kevésbé zavaró helyszínt, az önkormányzat készséggel áll a további egyeztetések elé.

Részeg fiatalok és politikai csaták

Bár a ZP az elmúlt években érezhetően arra törekedett, hogy bekerüljön a budapesti szórakozóhelyek kultuszlistájára - a pár száz forintért látogatható koncertek, illetve a fővárosban kevésbé megszokott, szabadtéri szórakozás lehetőségének köszönhetően ez tulajdonképpen sikerült is neki - hírnevét beárnyékolták a körülötte zajló botrányok.

A Petőfi híd lábánál söröző gyerekek több újságcikk és televíziós riport témájául szolgáltak, és a részegen hazafelé tartó, randalírozó vendégsereg verte ki legtöbbször a biztosítékot a helyieknél is. A kiskorúak védelme érdekében vezette be a ZP a zöldkártya-rendszert, melynek lényege, hogy az interneten keresztül a szülő bármikor ellenőrizheti, hogy a gyereke éppen a szórakozóhelyen van-e, illetve, hogy mikor jött ki onnan.

A 2008-ban kipattant botrányon azonban már nem segíthetett a marketing és a CSR: ekkor számolt be róla az Index.hu, hogy az ezredforduló eleje óta működő két szórakozóhely, a Rio és a ZP a szerződésükben megjelölt terület sokszorosát foglalják el, ráadásul nem a vendéglátó teraszok besorolásának megfelelő négyzetméterárat fizették, hanem annak csak ötödét.

Kalmár Zoltán egykori tulajdonostárs akkor azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a Rio kitűnő kapcsolatot ápol a kerület polgármesterével, és hogy be is segítettek Molnár Gyula választási kampányában, míg a Zöld Pardon a fideszes oldallal barátkozott. A Fidesz egyébként akkoriban élesen bírálta Molnárt a kerület számára előnytelen szerződések miatt.

A szórakozóhelyek szerződése 2011. január 1-jén járt le, de az immár fideszes többségű önkormányzat idén áprilisban még egy szezonra meghosszabbította azt. A most érvényben lévő szerződés szerint a szórakozóhelyek október 31-éig lehetnek nyitva, november elsejéig pedig helyre kell állítaniuk az eredeti állapotokat. A tervek szerint a Zöld Pardon helyére országzászlót állítanak.

A Zöld Pardon válasza

A Zöld Pardon csütörtökön kiadott sajtóközleményéből úgy tűnik, az üzemeltetők még mindig reménykednek, hogy megmenthetik a szórakozóhelyet. Mint írják, "a kérelemről a XI. kerületi önkormányzat közigazgatási hatósági eljárás során határozhat. A folyamatban lévő ügyben a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete későbbi ülésén hoz döntést. Dr. Hoffmann Tamás polgármester úr mégis a testület megkérdezése nélkül nyilatkozott a kérelemről elutasító módon. A Zöld Pardon és több százezres támogatói köre így továbbra is bízik a XI. kerületi képviselők józan ítélőképességében."

A ZP azt is kifogásolja, hogy az önkormányzat a lakossági panaszokra hivatkozik, holott ők egyetlen dokumentált esetről sem tudnak. "E tények ismeretében a Zöld Pardon szeretné felhívni az önkormányzat figyelmét arra, hogy amíg a hatóság több száz arctalan és névtelen panaszt hoz fel a hely további működése ellen, addig csaknem 6000 XI. kerületi lakos állt ki névvel, címmel és aláírással a Zöld Pardon bezárása ellen."

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a környéken található többi szórakozóhely által kibocsátott zaj, és az ott szórakozók szemeteléséért nem lehet a Zöld Pardont okolni.

A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, az egyetlen lehetőséget a ZP további működtetésére egy másik helyszín bérbevétele lehetne, a közlemény szerint azonban a Zöld Pardon elzárkózik ettől a megoldástól: "a Zöld Pardonnak nincs tudomása olyan alternatív helyszínről a XI. kerületben, ami hasonló tömegközlekedési adottságokkal rendelkezik, jó a közbiztonság és olyan távolságra van a lakóépületektől, hogy ne legyen zavaró a zaj.

Mindezen adottságokra azért van szükség, mert a Zöld Pardon közönségének életkora is meghatározza a helyszínt. A szülők nem szívesen engedik el gyerekeiket egy rossz hírű, kietlen, nehezen megközelíthető helyre. A jelenlegi környéken egyetemi épületek és irodaházak állnak, emellett a közbiztonság és a közlekedési lehetőségek is ideálisak.

Mindezek mellett a hely 13 éves működése alatt kialakított infrastruktúra költöztetése olyan mértékű beruházás, ami megkérdőjelezi a vállalkozás további sorsát, így veszélybe sodorva több száz munkahelyet."

Ezt is szeretjük