A Žagar felszámolja a műfaji korlátokat a Margitszigeten (x)
A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel augusztusban a magyarországi elektronikus zenei színtér egyik legsikeresebb zenekara, a Žagar.

zagar 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hetvenes évek vége óta számtalan előadó próbálkozott mindazzal, ami Jean Michel Jarre-nak egyszer már oly remekül sikerült. Az elektronikus zene nem pusztán technikára, technológiára épül, sokan ezt értették félre.

A nagy előd nyomdokaiba lépni azért is nehéz, mert zenéje jóval több volt, mint a szintetizátorok adta lehetőségből fakadó harmóniakavalkád. Persze, ez nem azt jelenti, hogy követhetetlen volt a sikereket tekintve, de az originalitás vajmi kevéssé volt jellemző az elektronikus, illetve a pszichedelikus-elektronikus zenére.

Zságer Balázs és csapata, a Žagar abban különbözik a rengeteg korábbi kísérlettevőtől, hogy zenéjük hasonlóképpen működik, mint egy könyv: el kell képzelned, amit olvasol. Azaz el kell képzelned, amit hallasz. Valóban inspirál-e arra, hogy elképzeld, amit hallasz. Használd a fantáziádat!

Zságer több mint 15 éve a hazai elektronikus zenei paletta vezető egyénisége, és az állandó megújulás jegyében a Margitszigeten most ismét egy kicsit másként, tehetséges vendégművészekkel adja át a közönségnek inspiráló, megalkuvás nélküli világát. 

A megalkuvás nélküliség Zságer egyik vezérelve, úgy tartja: számára nem a piac határozza meg azt, hogy mikor és mit alkosson, ő szándékai szerint hiteles zenészként hiteles alkotásokon dolgozik. A szabályok követése, úgy érzi, korlátok közé szorítja a zenészt, ezért vált számára egy idő után sablonossá, kiszámíthatóvá a popzenei műfaj.

Az elektronikus zenében ugyanakkor megtalálta azt a progresszivitást, ami korlátlan mennyiségben képes magába olvasztani műfajokat és stílusjegyeket - vallja -, vagyis képes folyamatosan megújulni. Bár Zságer Balázs a popzene korlátait említi, a műfaj tetten érhető munkájában - és ez jó, akár tetszik a mesternek, akár nem.

- Oly sok mindenre legyintettünk már, ami a popzenéhez köthető - igazából ezzel a dallamosságot tartjuk nyálasnak, pedig, ha nem kifejezettem egy papírvékony célközönséget tekintünk, akkor eljuttathatjuk zenei mondanivalónkat nagyon sok emberhez az egyszerűség, együgyűség vádja nélkül.

A Zságer Balázs vezette Žagar 2001-ben alakult, és eddig öt albumot készített. A zenekarban jelenleg az alapító, billentyűs-dalszerző-énekes Zságer Balázs mellett Zságer-Varga Ákos basszusgitározik, Lázár Tibor pedig dobol. A fák igen magasra nőnek idehaza is - miért ne nőhetnének akár az égig? Találkozzunk augusztus 23-án 21:00 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Zagar Electric Rituals koncertjén!

Ezt is szeretjük