Nem kapsz hitelt? Irány a zaci!
Minden, amit a zaciról tudnod kell!
A zálogházak annak is hiteleznek, akiknek a bankok nem, ráadásul nincs szükség fedezetre, de jövedelemigazolásra sem. De vajon tényleg megéri?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
A zálogházak ma már közel sem hasonlítanak régi énjükre. A falakat festmények ékesítik, a rengeteg ékszer és egyéb tárgy mellől pedig az elektronikai cikkek sem hiányoznak. Hazánkban a legelterjedtebb zálogház-üzletlánc a BÁV Zrt. tulajdonát képezi - ők kizárólag arany- és ezüstékszerekkel, tárgyakkal kereskednek -, emellett azonban rengeteg kisebb üzletet is találni.

Pénzt szerezni - gyorsan

A zálogházak népszerűsége nemhogy nem csökkent, de sorozatosan újabbak nyílnak meg, a töretlen népszerűség titka pedig az egyszerűségben rejlik: a zálogfiókokban névtelenül lehet gyorsan pénzhez jutni, sőt még a remény is megmarad, hogy visszaszerezheted beadott kincseidet. Nem szükséges jövedelemigazolás, még akkor sem, ha nagyobb összeghez, akár több százezer forinthoz szeretne hozzájutni valaki.
A legtöbb zálogházban az ékszerek vannak előtérben, ám szinte bármit bevesznek, aminek értéke van, kezdve a nemesfém tárgyaktól és karóráktól a szőrméken, porcelán tárgyakon és sportfelszereléseken át egészen a hangszerekig, a műtárgyakig vagy éppen a festményekig.

Bank kontra zaci: melyik a jobb?

Bár a zálogházakban könnyűnek tűnik pénzhez jutni, a bankok hitelkonstrukciói sokkal kedvezőbbek a zálogháziakénál. Ennek ellenére mégis sokan választják a zacikat, mivel aki nem hitelképes, szinte semmilyen lehetőséghez nem jut a bankokban. A zálogházak pontosan azt a réteget célozzák meg, akiknek nincsen elegendő jövedelme vagy fedezete: sokszor ezek az emberek az utolsó értéktárgyaikat adják be, hogy pénzt szerezzenek. A zacik forgalma ráadásul az ünnepi időszakokban majdnem duplájára növekszik, hiszen sokan kétségbeesetten igyekeznek anyagi helyzetüket ilyen úton rendezni.
Jó tudni viszont, hogy a gyors hitel a zálogházban sincs ingyen, a kamatot, a kezelési költséget, a nyomtatvány árát és a tárolási díjat itt is fizetni kell. A hitel és a kamat ráadásul szabadon adható, azaz nincs jogszabályi megkötése - ez az oka annak, hogy az árak, díjak és kamatok nagymértékben eltérhetnek településenként, illetve zálogházonként.

Nem olcsó!

A legtöbb zálogház átlagosan 45 nap futamidővel számol, a kezelési költség a zálogtárgyra felvehető kölcsön mértékétől függ, mely így 3%-tól 8 %-ig is terjedhet, a hitel után felszámolt kamat mértéke pedig átlagosan évi 15% és 40% között alakul. A futamidő viszont, mely két héttől hat hónapig terjedhet, szinte mindenütt megegyezik, a zálogházak pedig ez idő alatt nem adhatják el a bevett tárgyakat, de a visszavásárlására is csak addig van lehetőség.

A kölcsön után fizetendő díjtételeket a zálogtárgy, a futamidő és a felvenni kívánt kölcsön összegének függvényében állapítják meg. Rövid futamidőnek számít a 45 nap: ha erre esik a választásod, és a zálogértékhez viszonyítottan alacsony összeget igényelsz, vagyis 50% alatt, akkor juthatsz a legkedvezőbb kölcsönlehetőségekhez. Ne gondold azonban, hogy a felajánlott hitel összege versenyképes, a zálogházak ugyanis igen alacsony árakkal működnek; egyes tárgyak esetén azonban, mint a porcelán, nemesfém, műtárgy már a zálogtárgy értékének 75%-a is hitelezhető.

Zaci-útmutató

A kölcsönfelvétel folyamatának első lépése, hogy a becsüs megvizsgálja a zálogosítani kívánt értéktárgyat, majd megállapítja a zálogtárgy értékét és a kölcsön maximálisan nyújtható összegét. Ezután történhet meg a futamidő kiválasztása, melyet a díjak kifizetése, majd a kölcsön felvétele követ.
Legjobb esetben csak végszükség esetén kerülnek értékes tárgyak a zálogházba: mivel gyakori a visszavásárlás, a zaciban két héten belüli kiváltás esetén nem kell kamatot fizetni.

Késedelmi djat azonban felszámolnak, mely a kölcsön összegének akár évi 6%-a lehet. Ha lejár a futamidő, adható még egy hónap türelmi idő, ám ezután a zálogház értékesítheti a beadott tárgyat.

Autót zaciba?
Néhány éve jelent meg hazánkban ez a speciális kézizálog-lehetőség, amely azonban nem tévesztendő össze a jelzálogkölcsönnel. Az eljárás az ékszereknél tárgyaltakhoz hasonló, ráadásul a hiteligénylés menete sem más, csupán a feltételek eltérőek: az autó forgalmi értékének 300 ezer forinton felül kell lennie, megfelelő műszaki állapottal, érvényes forgalmi engedéllyel, eredetvizsgával és felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, továbbá csak azon tulajdonosok igényelhetik, akik tulajdonjoga egy évnél nem régebbi, vagy akik első gépkocsi-tulajdonosok.
Tárolási díjat fizetni kötelező, melynek összege 300Ft/nap/gépjármű. Az autó kulcsát, iratait át kell adni, majd fedezetéül értékesítési megállapodást kell kötnöd. Ezután következhet a záloghitel igénylés aláírása: ha az autódat a becsüs például 900.000 forint zálogértékűnek állapította meg, akkor 450 ezer forintnyi kölcsönt kaphatsz, a kezelési díj pedig ebben az 31.500 forint, a kamat 33.638 forint, a tárolási díj pedig 27 ezer forint lesz. Bármennyire is csábító azonban a lehetőség, érdemes átgondolni, hogy mindez valóban megéri-e!

Ezt is szeretjük