Felkavaró kép készült a gyilkosság után: döbbenetes arcot vágott a merénylő, miután ölt

Kiosztották a World Press Photo 2017-es pályázatának díjait.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját február 13-án Amszterdamban. A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a másodpercekkel korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A tettes a bal kezét kinyújtott mutatóujjal a magasba tartja, közben dühödten ordít.

A díjnyertes fénykép az Egy gyilkosság Törökországban című sorozat darabja, amely az ankarai kortárs művészetek galériájában tavaly december 19-én elkövetett merénylet pillanatait rögzítette. Az éppen egy kiállítás nyitóbeszédét mondó orosz diplomatát egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtte agyon, aki a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagja volt, és Karlov lelövése után azt kiáltotta arab nyelven, hogy Allahu Akbar, vagyis Isten hatalmas. A zsűri tagjai az AP fotóriporterének bátorságát méltatták, aki - mint mondta - ösztönösen cselekedett a szeme láttára történő, sokkoló események közepette.

- A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem - közölte az amerikai hírügynökség veterán fényképésze. Az év fotója fődíj 10 ezer euró - mintegy 3 millió forint - pénzjutalommal jár.

A világ legrangosabb fotópályázatára 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában. Máté Bence magyar természetfotós harmadik helyezést ért el a természet kategóriában a sorozatok között. A fő hírkategóriák nyertes képei között a menekültek, a szíriai és az iraki háború és a riói olimpia témája dominált.

Magyar fotós tarolt Amerikában

Óriási sikert ért el Vincze Adrienn Amerikában: három kategóriában is különdíjas lett a fotózás Oscarján. Mutatjuk a nyertes képeket!

Magyar művész tarolt a fotó-Oscaron! Ilyen sikerre még nem volt példa

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük