Egy borsodi faluból indult, hollywoodi legendává vált: Fried Vilmost William Fox néven ismerte meg a világ
A hangosfilm úttörője lett a tolcsvai születésű Fried Vilmos.

william-fox-1945
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fried Vilmos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván született 1879. január 1-jén. A család nem sokkal később döntött úgy, hogy az Újvilágban próbál szerencsét, ami a kisfiú jövőbeni lehetőségeit is jelentősen kiszélesítette.

Fried Vilmos William Fox néven alig néhány évtized múlva Hollywood egyik magyar alapítója lett. Karrierje egészen az 1929-es gazdasági világválságig szárnyalt, ám 1936-ban cége csődbe ment, és ezt követően már csak nevét őrizte a 20th Century Fox - hosszú évtizedeken át.

Fried Vilmos, a hollywoodi legenda

Fried Vilmos kilenc hónapos volt, mikor szüleivel az Egyesült Államokba emigrált. Ekkor változtatták a kisfiú nevét édesanyja lánykori neve - Fuchs - után William Foxra. A New York-i Lower East Side-ra költöző családba még 13 gyermek érkezett, ám csak hat maradt életben közülük.

A kis William már gyerekként dolgozott mosodában, cukorkát árult a Cantral Parkban. Esernyőt árult a Broadway színházi közönségének, és rajongott a korabeli mozikért, a nickelodeonokért. Az iskolát korán, már 11 évesen otthagyta, olyan jól forgatta a pénzt, hogy 21 évesen megalapította első cégét. Ezt adta el később, hogy megvegyen egy filmszínházat 1904-ben. Négy év múlva már mozija volt a Broadwayn. 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporationt. Kiváló üzleti érzékkel bírt.

Ő találta ki a sztár fogalmát, mert remekül ráérzett, hogy a nézők többségét a sztárok vonzzák be a moziba - nem az író, a rendező vagy a történet. Ennek fényében hajlandó volt sok-sok pénzt áldozni az újabb és újabb filmcsillagok gázsijára. A hangosfilmtől Fox versenytársai ódzkodtak, ő azonban egyik napról a másikra vezette be őket a filmstúdió addigra többszáz mozijában.

Az 1929-es gazdasági világválság a filmipart is érintette, Fox részvényei a fekete csütörtökön 90%-ot zuhantak. Részvényeit a bankok felvásárolták. Ezenkívül az amerikai kormány trösztellenes eljárást indított ellene. A Fox Film Corporation 1934-ben egyesült a Twentieth Century Picturesszel, így jött létre a 20th Century Fox. 

William Fox 1936-ban csődbe ment, visszavonult a filmipartól, 1952-ben hunyt el, 73 éves korában. Nevét egészen 2019-ig őrizte a 20th Century Fox, ám ekkor a Walt Disney Company felvásárolta érdekeltségeit, a filmstúdiót pedig 20th Century Studiosra nevezték át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Úttörő magyar nők

Íme nyolc inspiráló, magyar nő, akik elsőként értek el sikereket az orvoslás, a repülés vagy épp a régészet területén Magyarországon.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük