Mérföldkőhöz érkezett a magyar Wikipédia története: megszületett az ötszázezredik szócikk
Egy diplomatáról szól a magyar Wikipédia félmilliomodik szócikke.

foldgomb-billentyu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

19 évnyi munkát és közel 25 millió szerkesztést követően elérte a félmillió szócikket a legismertebb szabad enciklopédia, a Wikipédia magyar nyelvű változata - közölte a Wikimédia Magyarország Egyesület csütörtökön. A mérföldkövet Palotabarát szerkesztő Szarka Károly diplomatáról írt cikke lépte át - olvasható az egyesület közleményében.

A magyar nyelvű változat 500 ezer szócikkével a huszonhatodik a Wikipédiák között, és a legnagyobb magyar lexikon - viszonyításképpen Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.

A tájékoztatás szerint a Wikipédia magyar nyelvű változatát mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen és havi százmillió szócikket néznek meg. A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából 5 ezer alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

A szócikkeket bárki bővítheti a minden lapon megtalálható Szerkesztés gombra kattintva. Ezeknek semleges nézőpontból kell íródniuk és megbízható forrásokon alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők folyamatosan ellenőrzik a változtatásokat, és a problémásakat általában perceken belül visszavonják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Wikipédia egy szabadon használható internetes enciklopédia, amely angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult, és mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált, amelyet havonta több mint félmilliárdan látogatnak. A több száz különböző nyelven mintegy negyvenmillió szócikket tartalmazó enciklopédiát 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.

A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, a finanszírozást az olvasók adományai biztosítják. Magyarországon a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját. Mint írják, a magyar Wikipédián is működik a legjobbnak ítélt szócikkek kiemelésének gyakorlata. Jelenleg több mint ezer szócikk esett át sikeresen ezen az eljáráson és kapta meg a kiemelt szócikk státuszt. Ezek a minőségi szócikkek ízelítőt kínálva a főoldalon is megjelennek.

Fotók: Getty Images

8 hihetetlen dolog, amit a Google Earthön fedeztek fel

Akik szívesen kalandoznak a Google Earthön, sokszor érdekes felvételekre bukkannak.

Ezt is szeretjük