Veszélyre figyelmeztet a fogyasztóvédelem: vigyázz, ha karácsonyra rendelsz a neten
A fogyasztóvédelem figyelmeztet a webes rendelés egyik kockázatára.

webes vásárlás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az interneten vásárló fogyasztók nagyobb védelmet kapnak, ha az Európai Unió tagállamaiban működő webáruházakból rendelnek, mint akkor, ha kínai vagy egyesült államokbeli online kereskedőtől vásárolnak terméket.

Erre hívja fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület. Az alternatív fogyasztóvédelmi vitarendezési fórum az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy egyre többen vesznek karácsonyi ajándékot interneten, de ennek is megvannak a kockázatai.

Több forrásból kell ellenőrizni a céget

Fogyasztóvédők tanácsolják, hogy érdemes előre tájékozódni a vállalt szállítási határidőről, a nyomkövetési lehetőségről és a fogyasztói tapasztalatokról. Ezek az információk az általános szerződési feltételekben vagy külön menüpontban találhatók meg általában. A békéltető testület szerint célszerű elolvasni az interneten közzétett bejegyzéseket is az adott vállalkozásról. Továbbá mérlegelni kell, hogy a legnagyobb védelemben akkor részesülnek a fogyasztók, ha belföldről vagy valamelyik más európai uniós tagállamból rendelnek online.

14 napig lehet visszaküldeni a terméket

Előfordulhat, hogy már az online megrendelés után, de még az átvétel előtt gondolják meg magukat a fogyasztók. Ilyenkor - Európai Unión belüli vásárlás esetén - ezt lemondhatják a fogyasztók. Ha az EU-ból interneten vásárolt ajándék időben megérkezik, de az nem tetszik a megajándékozottnak, akkor az átvételtől számított 14 napig vissza lehet küldeni saját költségen. Ha viszont ez az idő letelt, akkor a kereskedő az egyébként hibátlan terméket nem köteles kicserélni, sem levásárlást biztosítani, sem a pénzt visszaadni, figyelmeztetett a Budapesti Békéltető Testület.

Ingyenes kiszállítás 500+ üzletünkből!

1. Nyisd meg a foodpanda mobilappot vagy a foodpanda.hu-t
2. Lépj be a foodpanda fiókodba vagy ha még nincsen, regisztrálj egyet
3. Kattints az Üzletek menüpontra
4. Válassz a promócióban résztvevő foodpanda üzletek kínálatából
5. Tedd a kosárba, amit szívesen megrendelnél és élvezd az ingyenes szállítást
Részletek: foodpanda.hu/uzletek-ingyenes-kiszallitas

Promóció

Ezt is szeretjük