Évek óta tilos a barlangban forgatni, ők mégis megtehették: bemutatják, mit vettek fel
Vasárnap indul a NatGeón Will Smith műsora, a Volt egyszer egy bolygó. Érdemes lesz nézni.

urallomas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két éven keresztül, 195 helyszínen forgatták az Oscar-jelölt alkotó, Darren Aronofsky nagyszabású sorozatát. A Volt egyszer egy bolygó műsorvezetője Will Smith. A hollywoodi színész egy 45 országon, hat kontinensen és világűrön átívelő utazásra invitálja a nézőket, hogy exkluzív felvételek segítségével bemutassa a Föld rendkívüli történetét.

A műsor alkotója az Oscar-jelölt Darren Aronofsky, aki olyan filmeket jegyez, mint a Fekete hattyú, a Noé vagy a Rekviem egy álomért, ám ezúttal egy tízrészes sorozattal állt elő, mely újradefiniálja a tudományos és természetfilmek műfaját. A sorozat bemutatja, miért és miként vált bolygónk egészen egyedivé és élettel telivé a nagyrészt ismeretlen és rideg kozmikus térben. Smith mellett a műsorhoz ismert űrhajósokat is felkértek, hogy egyedi szemszögből meséljék el a Föld különleges történetét.

Will Smith
Will Smith

"Amikor négyszáz kilométeres magasságban keringsz a Föld körül, teljesen új perspektívából látod a világot" - mondja Nicole Stott egykori űrhajós, aki személyesen tapasztalhatta meg az űrutazások szépségeit és nehézségeit. Az asztronauták nem mindennapi rálátással rendelkeznek bolygónkra, így sajátos megközelítést kínálnak, és személyes emlékeikről is beszámolnak azzal kapcsolatban, hogy milyen Földünk az űrből. A műsor készítésében olyan világhírű asztronauták működtek közre, mint Chris Hadfield, Jeff Hoffman, Mae Jemison, Jerry Linenger, Mike Massimino, Leland MelvinPeggy Whitson és Nicole Stott.

A National Geographic új műsora, a Volt egyszer egy bolygó sok tekintetben a legek sorozata: a kétéves forgatás során annyi nyersanyag keletkezett, hogy abból egy több éven át tartó mozimaratont lehetne rendezni. A műsort 195 különböző helyszínen vették fel, köztük egészen rendhagyó helyeken: a legnagyobb mélységben található forgatási helyszín az új-mexikói Lechuguilla-barlang volt, 489 méterrel a felszín alatt. A másik végletet a Nemzetközi Űrállomás jelentette, mely 370-460 kilométeres magasságban kering a Föld körül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Évek óta tilos a barlangban forgatni

Más szélsőségekkel is találkoztak a filmesek: a világ leghidegebb - Kangiqsujuaq, Kanada - és legforróbb - Danakil-mélyföld, Etiópia - helyein is forgattak. Mindemellett a Volt egyszer egy bolygó stábja az első külföldi forgatócsoport, mely engedélyt kapott a thaiföldi Wat Phra Dhammakaya-templomnál tartott Mágha Pudzsá - Tabodve hónap teliholdja - fesztivál megörökítésére, és a sorozat készítőinek a híres Actun Tunichil Muknal-barlangba is sikerült bejutniuk, ahova hosszú évek óta egyetlen stábnak sem. A barlang különlegessége, hogy maja emberáldozatok kalcitkristályokkal borított maradványaival is találkozhat a látogató.

A sorozat lélegzetelállító utazásra hívja a nézőket - olyan helyekre, ahová csak igazán kevesek juthatnak el -, hogy exkluzív felvételek segítségével bemutassa Földünk múltját, jelenét és jövőjét. A Volt egyszer egy bolygó című sorozatot március 25-től vasárnaponként 22 órakor vetíti a National Geographic.

Gyönyörű felvételek a meteorológiai léggömb kamerájától

Kiderült, hogy a meteorológiai léggömböt ötven mérfölddel az indítási ponttól találták meg, és másfél órás útja nem volt eredménytelen: harminc kilométer magasra emelkedett, és gyönyörű felvételeket készített. Íme, néhány közülük!

Ezt is szeretjük