Hatalmas vulkánokat találtak a kutatók: eddig a létezésükről sem tudtak
Tasmania és vidéke már önmagában is varázslatos, a kutatók azonban nemrégiben új jelenségre bukkantak.

hosszuszarnyu balna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azt gondoltad, hogy Tasmaniát kizárólag az erszényes ördögök miatt lehet szeretni, akkor ismerd meg Eric Woehler, a helyi egyetem biológusa és csapatának legújabb felfedezését, amihez ezúttal le kell merészkedünk a tengerfenékre.

Merthogy az ausztrál kutatók a napokban óriási víz alatti tűzhányókra bukkantak a Tasman-tengerben, méghozzá teljesen véletlenül, ugyanis éppen a fenékhegyek felett hajóztak, amikor egyszeriben megjelent előttük egy rakás hosszúszárnyú bálna és hosszúszárnyú gömbfejű delfin.

Víz alatti vulkán Tasmaniában

- Egyetlen nap alatt mintegy 28 hosszúszárnyú bálnával, később pedig egy 60-80 egyedet számláló hosszúszárnyú gömbfejű delfin csapattal is találkoztunk - mesélte Woehler a Natural Science hasábjain az örömteli pillanatokról.

Szonárfelvétel a víz alatti hegyvonulatról.
Szonárfelvétel a víz alatti hegyvonulatról.
Fotó: CSIRO

Kiderült, hogy az újonnan felfedezett vulkánok mágnesként vonzzák a cetfajokat, mivel a térségben szokatlanul nagy mennyiségben élnek első számú táplálékaik, a fitoplanktonok. A 25 napos felfedezőút során a szakértők speciális szonárral feltérképezték a vizet, a művelet során pedig nemcsak fitoplanktonokat, hanem eddig ismeretlen víz alatti hegyvonulatokat is felfedeztek.

Víz alatti édenkert az állatoknak

Mint kiderült, a mikroszkopikus élőlények a vulkanikus hegylánc körül nyüzsögnek, a vulkánok között pedig találtak több mint 3000 méter magas képződményt is. Ezen kívül méretes fennsíkok és mély völgyek is akadnak a Tasmaniától mintegy 400 kilométerre keletre fekvő vidéken.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok szerint a hely ráadásul nemcsak élelemforrást jelent a ceteknek, hanem tájékozódási pontot is. Hogy alaposabban felderíthessék a terepet, a csapat ez év november-decemberében további expedíciót indít.

Nézd meg ezt is - Lélegzetelállító fotók a víz alól

Tegnap kihirdették a 2018-as Underwater Photo Contest, vagyis víz alatti fotóverseny győzteseit. Idén a szerencsés győztes Rodney Bursiel lett, aki egy teljes napot töltött bálnákra várva, míg végül felbukkant egy, és a fényképész gyönyörű felvételt készíthetett róla. A díjazottak között egy magyar fotós, Lőrincz Ferenc is ott van, aki egy fűrészes sügérről készített lenyűgöző felvételt Egyiptomban. Íme, a fotók!

Nyitókép: Pixabay

Ezt is szeretjük