Sokat veszekszetek? Így kezeld a szüleidet!
Könnyen előfordulhat, hogy te és a szüleid nem értetek egyet valamiben. Ajtócsapkodás helyett inkább érvelj okosan!

Dia

 	Iskolai jegyek 	A jövőd is múlhat azon, hogy hogyan teljesítesz az iskolában, ezért érthető, ha a szüleid a rossz jegyek miatt kiakadnak. Fölösleges kibúvókat vagy kifogásokat keresned, inkább vállald a felelősséget, és állj elő megoldási tervvel: például, hogy a következő órán önként jelentkezel javítani, vagy hogy már kerestél is egy magántanárt. Ha a szüleid látják, hogy éretten és felelősségteljesen kezeled a helyzetet, ők is inkább segíteni próbálnak majd, ahelyett, hogy életfogytig tartó szobafogságra ítélnének. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Ha rosszak a jegyeid »

Iskolai jegyek

A jövőd is múlhat azon, hogy hogyan teljesítesz az iskolában, ezért érthető, ha a szüleid a rossz jegyek miatt kiakadnak. Fölösleges kibúvókat vagy kifogásokat keresned, inkább vállald a felelősséget, és állj elő megoldási tervvel: például, hogy a következő órán önként jelentkezel javítani, vagy hogy már kerestél is egy magántanárt. Ha a szüleid látják, hogy éretten és felelősségteljesen kezeled a helyzetet, ők is inkább segíteni próbálnak majd, ahelyett, hogy életfogytig tartó szobafogságra ítélnének.

 

Kapcsolódó cikk:
Ha rosszak a jegyeid »

Dia

	A barátaid	Nem a szüleidnek kell velük lógni, mégis gyakran nem tudják megállni, hogy hangot adjanak a nemtetszésüknek, amit te érthetően rosszul viselsz, elvégre olyan embereket kritizálnak, akiket szeretsz. Veszekedés helyett inkább mondd el nekik, mennyire rossz ezt neked hallani, és hogy ha jobban megismernék a barátaidat, biztosan megváltozna a véleményük.

A barátaid

Nem a szüleidnek kell velük lógni, mégis gyakran nem tudják megállni, hogy hangot adjanak a nemtetszésüknek, amit te érthetően rosszul viselsz, elvégre olyan embereket kritizálnak, akiket szeretsz. Veszekedés helyett inkább mondd el nekik, mennyire rossz ezt neked hallani, és hogy ha jobban megismernék a barátaidat, biztosan megváltozna a véleményük.

Dia

 	A barátod 	Lehet, hogy a srác nem tetszik a szüleidnek, de az is lehet, hogy általában véve a pasizáshoz tartanak még fiatalnak. Valószínűleg számtalan félelem tör fel most bennük, szeretnének megvédeni, és ez okozza a konfliktusokat. Mondd el nekik, hogy semmit nem kapkodsz el, és az érzelmeidnek nem tudsz parancsolni, hiába is titlják. Emlékeztesd őket, hogy az értékítéletedet tőlük tanultad, és ez alapján választasz párt is magadnak, így biztos vagy benne, hogy a fiú nekik is tetszeni fog. 	  	Kapcsolódó cikk: 	A szüleid nem szeretik a barátodat? »

A barátod

Lehet, hogy a srác nem tetszik a szüleidnek, de az is lehet, hogy általában véve a pasizáshoz tartanak még fiatalnak. Valószínűleg számtalan félelem tör fel most bennük, szeretnének megvédeni, és ez okozza a konfliktusokat. Mondd el nekik, hogy semmit nem kapkodsz el, és az érzelmeidnek nem tudsz parancsolni, hiába is titlják. Emlékeztesd őket, hogy az értékítéletedet tőlük tanultad, és ez alapján választasz párt is magadnak, így biztos vagy benne, hogy a fiú nekik is tetszeni fog.

 

Kapcsolódó cikk:
A szüleid nem szeretik a barátodat? »

Dia

	Válás	Nem mindig te vagy a konfliktus generálója. A szüleid közötti feszültség is lecsapódhat rajtad, ha a vitáikba téged is bevonnak, vagy rád akarják húzni a döntőbíró szerepét. Semmi esetre se menj bele ezekbe a játszmákba, mert az után nem tudsz majd szabadulni a hálóból: emlékeztesd őket arra, hogy te mindkettőjüket egyformán szereted, és hogy ők a felnőttek, ezért saját maguknak kell megoldaniuk az egymás közötti konfliktusokat.

Válás

Nem mindig te vagy a konfliktus generálója. A szüleid közötti feszültség is lecsapódhat rajtad, ha a vitáikba téged is bevonnak, vagy rád akarják húzni a döntőbíró szerepét. Semmi esetre se menj bele ezekbe a játszmákba, mert az után nem tudsz majd szabadulni a hálóból: emlékeztesd őket arra, hogy te mindkettőjüket egyformán szereted, és hogy ők a felnőttek, ezért saját maguknak kell megoldaniuk az egymás közötti konfliktusokat.

Dia

 	Túl sokat számítógépezel 	Vagy tévézel. Vagy vidójátékozol. Vagy bármi más, amivel kivonod magadat a családi programokból, és ami miatt egyedül kuksolsz a szobádban. Lehet, hogy a szüleid számára teljes homály, mit csinálsz egész nap egy monitor előtt, de ha őket is bevonod, jobban megértik, mivel töltöd az idődet, és kevésbé aggódnak majd a kockulás miatt. Persze, azért neked sem árt, ha néha kidugod az orrodat a kiber-világból. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Szülők a Facebookon »

Túl sokat számítógépezel

Vagy tévézel. Vagy vidójátékozol. Vagy bármi más, amivel kivonod magadat a családi programokból, és ami miatt egyedül kuksolsz a szobádban. Lehet, hogy a szüleid számára teljes homály, mit csinálsz egész nap egy monitor előtt, de ha őket is bevonod, jobban megértik, mivel töltöd az idődet, és kevésbé aggódnak majd a kockulás miatt. Persze, azért neked sem árt, ha néha kidugod az orrodat a kiber-világból.

 

Kapcsolódó cikk:
Szülők a Facebookon »

Dia

 	A külsőd 	A hajad, a ruhád, a sminked: minden, amivel te önmagadat próbálod kifejezni, kiverheti a szüleidnél a biztosítékot. Hiszti és ajtócsapkodás helyett emlékeztesd őket arra, hogy ez sem más, mint amikor ők hosszú hajjal és trapéznadrággal sokkolták a nagyszüleidet: te is csak keresed a saját stílusod, és próbálsz egy kicsit kitűnni a tömegből - ebben pedig nincs semmi botrányos.

A külsőd

A hajad, a ruhád, a sminked: minden, amivel te önmagadat próbálod kifejezni, kiverheti a szüleidnél a biztosítékot. Hiszti és ajtócsapkodás helyett emlékeztesd őket arra, hogy ez sem más, mint amikor ők hosszú hajjal és trapéznadrággal sokkolták a nagyszüleidet: te is csak keresed a saját stílusod, és próbálsz egy kicsit kitűnni a tömegből - ebben pedig nincs semmi botrányos.

Dia

 	Esti kimenő 	A szombat esti bulik igazi taposóaknák lehetnek a szüleiddel való kapcsolatodban: vagy azt akarják, hogy eleve el se menj, vagy azt, hogy este nyolcra legyél otthon egy olyan buliból, ami csak 10 órakor kezdődik. A visító-hadművelettel egészen biztosan nem győzöd meg őket, de van néhány mondat, amit bevethetsz, hogy meggyőzd őket. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Nem akarnak elengedni a hétvégi buliba? Így győzd meg őket! »

Esti kimenő

A szombat esti bulik igazi taposóaknák lehetnek a szüleiddel való kapcsolatodban: vagy azt akarják, hogy eleve el se menj, vagy azt, hogy este nyolcra legyél otthon egy olyan buliból, ami csak 10 órakor kezdődik. A visító-hadművelettel egészen biztosan nem győzöd meg őket, de van néhány mondat, amit bevethetsz, hogy meggyőzd őket.

 

Kapcsolódó cikk:
Nem akarnak elengedni a hétvégi buliba? Így győzd meg őket! »

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: