Mi történik valójában, amikor viszketünk? A kutatók magyarázata

Gondolkoztál már azon, milyen furcsa dolog a vakarózás?

vakarozas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A viszketés ezen a bolygón egy teljesen hétköznapi dolognak számít, melyet mindenki napjában többször tapasztal. Ennek ellenére mégsem tudjuk pontosan, mi is történik ilyenkor.

Természetesen ebben a témában is sokféle kutatást végeztek az elmúlt években - ezek eredményeiből szemezgettünk kicsit.

Mi történik, amikor viszketünk?

Kétféle elmélet létezik. Az intenzitáselmélet szerint a viszketés, a fájdalom összefüggnek: a viszketést a fájdalomreceptorok alacsony szintű aktivitása váltja ki. A specifitáselmélet szerint a viszketésért és a fájdalomért más-más idegsejtek felelnek. A legvalószínűbb azonban, hogy több közös idegpályát is használnak, ám a viszketés mégis önálló dolog - saját idegsejtekkel, ingerületátvivő molekulákkal és receptorokkal.

Zhou-Feng Chen, a Washingtoni Egyetem kutatója bukkant rá 2007-ben a GRPR-re, az úgynevezett viszketésgénre. Egérkísérletekkel igazolta, hogy azok az egyedek, amelyekből hiányzott a GRPR, hisztamininjekció hatására kevésbé vakaróztak. Tehát egyes emberek - és állatok - hajlamosabbak a viszketésre, mint mások.

A viszketés ragályos

Az ásításhoz hasonlóan a viszketés is ragályos. Talán észrevetted, hogy mióta ezt a cikket olvasod, te is gyakrabban vakarózol. Kutatók egyszer egy viszketésről tartott előadás során készítettek rejtett kamerás felvételt. A felvételekből egyértelműen kiderült, hogy a hallgatók jóval többet vakaróztak, miközben a viszketésről hallották beszélni az előadót, mint bármely más témájú előadás során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az allergiás bőrreakciók mögött

A viszketés hátterében sok esetben allergia húzódik meg. A foltok, dudorok, kellemetlen bőrelváltozások pontos megjelenési helye az egyik legárulkodóbb adat a kiváltó okok után kutatva.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük