Világsztárok Veszprémben!

Grammy-díjas zenészek július 27-étől

Az idei VeszprémFest zenei programja színesebb, mint eddig.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű kulturális fesztivál a királynék városában, mely eddig Veszprémi Ünnepi Játékok néven volt ismert. Idén is világsztárok érkeznek a július 27-30-ig tartó eseményre a világ minden tájáról: Szenegál, Brazília, Nagy-Britannia, Skandinávia és természetesen Magyarország is képviselteti magát.

VeszprémFest július 27-30.

Gilberto Gil - Július 27. szerda, 21.00

A Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszerző 1942-ben született Bahia államban. 30 éves pályafutása alatt 50 lemeze jelent meg, melyek közül 12 aranylemez, öt platinalemez lett. Eddig hét Grammy-díjjal jutalmazták és több, mint négymillió albuma kelt el világszerte. Az idei VeszprémFest-en a 2010-es Fé na Festa c. albumot mutatja be.

Incognito és Nils Landgren – Július 28. csütörtök, 20.00

Nils Landgren 1956-ban Svédországban született. A Nils Landgren Funk Unit 1992-ben debütált színpadon és ekkor készült első lemezfelvételük is. Számtalan albumot jelentetett meg eddig, köztük a: Live in Stockholm, Fonk da World, 5000 miles, Funky ABBA vagy a legújabb Funk For Life című korong, melynek bevételeiből a Nairobiban élőknek segít.

A 13 tagú Incognito nevű londoni zenekar immár harminc éve töretlen népszerűséggel képviseli az acid jazz műfaját. Az 1990-es évek legmeghatározóbb táncos, funk-os acid jazz zenekarában fennállása óta több mint 1500 zenész fordult meg, de az időről-időre megújuló csapat ugyanolyan elementáris erővel játssza a funky-t, mint régen.

Concerto Budapest Snétberger Ferenccel és az Amadindával - Július 29. péntek, 21.00

A Concerto Budapest ma Magyarország legdinamikusabban fejlődő, legfiatalabb nagyzenekara. A mai Concerto Budapest jogelődje, a Postás Zenekar 1907-ben alakult. A fővárosi bemutatkozás után az együttest a húszas évektől rádióközvetítések tették ismertté. A kisérletező, újító zenekar most Snétberger Ferenccel és az Amadindával lép színpadra két nagyszerű spanyol szerző darabjának átiratával.

Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző 1957-ben Salgótarjánban született. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában és Indiában is. Szólistaként, duóban - többek között Markus Stockhausennel, nagyzenekarral, vonósokkal, és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett, utóbbival először a VeszprémFest 2004-en.

Az Amadinda együttes 1984-ben alakult, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az elmúlt 25 évben aktívan együttműködtek olyan világszerte ismert művészekkel mint Kocsis Zoltán, Kurtág György, Keller András és James Wood. A velük való munka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

Youssou Ndour - Július 30. szombat, 21.00

Az 1959-ben, Dakarban született muzsikus az egyik legnépszerűbb afrikai előadó. Youssou Ndour a legismertebb szenegáli zenei irányzat a mbalax első számú képviselője. Eddig csaknem harminc szólóalbumot készített, és legalább ugyanennyin szerepelt közreműködőként. A 2004-ben megjelent Egypt című lemeze Grammy-díjat kapott. A VeszprémFest közönsége a 2010-es Dakar – Kingston című albumából hallhat ízelítőt.

VeszprémFest
Helyszín: Veszprémi Vár 8200 Veszprém Óváros tér 22.
Időpont: 2011. július 27-30.
Jegy: jegyedet itt válthatod meg.
Ezt is szeretjük