Így nézett ki a világ legkisebb dinoszaurusza: a 99 millió éve élt lény voltaképpen egy kis gyík volt

A világ legkisebb dinoszaurusza nem is az, aminek elsőre hitték a felfedezői.

legkisebb dinó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A borostyán egy egészen pici ősgyíkot konzervált, aminek valódi kinézetét, méretét CT-szkennelés során vizsgálták meg.

Egy icipici, 99 millió éves koponyát találtak a borostyán fogságában, és a kutatók hosszas mérlegelés, tanulmányozás után arra a következtetésre jutottak, hogy bizony ráleltek a világ legkisebb valaha élt dinoszauruszára - vagy mégsem?

Ősgyík a borostyánban

Teljes bizonyosságot az Oculudentavis khaungraae fajjal kapcsolatban egy évvel a 2020-as felfedezése után tettek, amikor is egy másik, jobb állapotban prezerválódott maradványra bukkantak, ami a tudósok szerint hajdanán prehisztorikus gyík lehetett.

- Nagyon különleges állat, nem hasonlít semmilyen ma élő gyíkra - mondta a tanulmány társzerzője, Juan Diego Daza. - Vizsgálataink szerint nagyon sok gyíkféle ebből az időszakból származik, csak még nem evolválódtak olyan formára, amit ma ismerünk. Ezért kicsit becsapós tanulmányozni őket. Az előbb talált két példánynak is hasonló a karakterisztikája, de valójában nem ugyanazok.

Az ábra jól mutatja, mekkorák a leletek egy kolibrihoz és egy emberi tenyérhez mérten.
Az ábra jól mutatja, mekkorák a leletek egy kolibrihoz és egy emberi tenyérhez mérten.

Az Oculudentavis naga

A Mianmari Szövetségi Köztársaság területén feltárt ősrégi faj a helyi lakosok tiszteletére az Oculudentavis naga nevet kapta, a helységben élő naga népcsoportra utalva ezzel. Eredményeik szerint ugyanabba a családba tartozik, mint az Oculudentavis khaungraae, csak egy más faja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mind a két értékes, fosszíliákat tartalmazó borostyánt egyazon borostyánbánya-régióban találták meg, és mind a két faj korát 99 millió évre becsülték. Mivel a dinoszauruszok köztudottan a madarakhoz kapcsolódnak evolúciós szempontból, és az előbb említett maradványok bizonyítottan gyíkokhoz tartoztak, így nem lehet kijelenteni, hogy a legkisebb dinófajt találták meg - még akkor sem, ha sokáig ezt hitték. Az alább látható kép mutatja, 2020-ban hogyan képzelték el életében az állatot.

Ám amikor 2021-ben összehasonlították a csontvázakat, a gyíkokéhoz hasonló jegyeket véltek felfedezni rajtuk. Különleges fejalakjuk miatt hitték azt eredetileg, hogy egy madárfélével állnak szemben, így bizton állíthatták a kezdetekben, hogy dinoszauruszra bukkantak - ám ez sajnos nem így van. Igazából valahogy így nézhetett ki.

Ahogy korábban is megjegyezték a kutatók, nagyon összetett feladat meghatározni egy ennyire régi lelet pontos szerkezetét, így keverhették össze madárral. Mindenesetre így is érdekes felfedezést tettek a gyíkok evolúciójával kapcsolatban - nem beszélve arról, hogy ilyen különös, csőrszerű szájjal rendelkező hüllőt sem mindennap látni.

A világ első várandós múmiája került elő a szarkofágból

Nagy meglepetés érte a múmiát vizsgáló szakértőket: várandósan balzsamozták be.

(Képek forrása: SlvrHwk / Wikipedia CC BY-SA 4.0, Twitter, borítókép forrása: CRCiencia és Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont / Twitter)

Ezt is szeretjük