"Viktor király, ki vagy rúgva, férges a narancs"

Ezt üzenték a kormánynak a tüntetők szombaton

Tízezren vettek részt a tüntetésen, amit a szakszervezetek szerveztek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendőrség szerint körülbelül 10 ezren vettek részt a szakszervezetek szombati demonstrációján, amit a kormány politikája ellen szerveztek. Az MTI tudósítása szerint a szakszervezeti vezetők egyebek mellett bírálták az új Munka Törvénykönyve tervezetét, az egykulcsos adórendszert, a kormány hatalomgyakorlási technikáját, a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.

A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba.
A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez még pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új Munka Törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

Képek az ülősztrájkról

A demonstrációsorozat egy kisebb tüntetéssel kezdődött, nézd meg képeinket a gigatüntetés első napjáról.

Ezt is szeretjük