3 fiatal lány vesztette életét egy buliban, Gyurcsány gyanúsított
Ez történt 2011-ben
A 2011-es év viharos ügyeit gyűjtöttük össze.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közélet idén is szolgáltatott bőségesen alapanyagot a sajtónak: íme, az idei év botránytermése itthonról.

Gyurcsány Ferenc, Fotó: MTI, Kovács Tamás

Gyurcsány gyanúsított lett

Gyurcsány Ferencet október 3-án gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel a sukorói kaszinóberuházás miatt indult büntetőügyben. A volt kormányfő a kihallgatáson panasszal élt a gyanúsítás ellen, amit végül a Legfőbb Ügyészség elutasított. Több külföldi lap és magyar közéleti személyiség szerint koncepciós eljárás folyik az egykori miniszterelnök ellen.

Tragédia a West-Balkánban

Három fiatal lány vesztette életét januárban egy fővárosi szórakozóhelyen, amikor a háromszáz férőhelyes klubba mintegy háromezren zsúfolódtak, a pánikba esett tömeg pedig összenyomta őket.

Ősszel kezdődött a per, ahol foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával négy embert állítottak bíróság elé. A West-Balkán végleg bezárt, a tragédiát követően pedig megszaporodott az ellenőrzések száma. A hiányos szabályozást egy sebtiben összerakott kormányrendelettel igyekeztek pótolni, ami több bulihely-tulajdonos szerint betarthatatlan, így újra elkezdődhetnek majd a trükközések.

Botrányos médiatörvény

2010 decemberében fogadták el, és 2011. január elsejével lépett életbe az itthon és külföldön is nagy port kavart új médiaszabályozás. Már a tervezet kiverte a biztosítékot az összes ellenzéki pártnál és civil szervezeteknél is, de a külföldről jövő reakciók is a sajtószabadság korlátozásáról és a cenzúra bevezetéséről szóltak leginkább. Tiltakozásul civilek létrehozták az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-oldalt, és több alkalommal szervezetek utcai demonstrációt tízezrek részvételével.

Balhé Gyöngyöspatán

A heves megyei település azután került a figyelem középpontjába, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai márciusban két héten át járőröztek a faluban bűnmegelőzési céllal, majd áprilisban a Véderő szervezett katonai oktatótábort a közelben, amit a rendőrség végül feloszlatott, ezzel egy időben pedig 267 roma nő és gyerek hagyta el a települést néhány napra.

A hírek megfélemlítésről és provokációról szóltak, így az események kivizsgálására parlamenti eseti bizottságot hoztak létre, melynek megbízatása jövő év március végéig tart. Jogvédő szervezetek a rendőrség vagy a kormányzat felelősségét is vizsgálnák, mivel szerintük nem léptek fel hatékonyan az etnikai felszültségeket szító szélsőséges csoportokkal szemben.

Nem tetszik a rendszer

Tüntetésdömping volt ebben az évben is Magyarországon: az emberek többször vonultak idén is az utcára különböző követelésekkel, nemtetszésüket kifejezve. A rendvédelmis Bohócforradalom, a D-Day vagy a felsőoktatási törvény elleni HÖOK-tiltakozás mellett nagy visszhangot keltettek az új médiatörvény ellen fellépő, Facebookon verbuvált Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom akciói is.

A Milla először január közepén szervezett utcai tiltakozást, de azt kétségkívül megugrotta az október 23-ai Nem tetszik a rendszer demonstráció, ami több civil szervezet - többek között a TASZ, a 4K! vagy a Hallgatói Hálózat - összefogásával százezres tömeget mozgatott meg.

Kultúrbotrány

Az év legnagyobb kulturális botránya október elején robbant, amikor Tarlós István főpolgármester a magát nemzeti radikálisnak valló Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatói posztjára, intendánsa pedig az egykori MIÉP-es Csurka István lett. Ugyan az elbírálásra felkért bizottság 6:2 arányban Márta István jelenlegi igazgató megbízásának meghosszabbítását támogatta, mégis Dörner lett a befutó.

Kinevezése ellen tiltakoztak a szocialisták és az LMP, de a szakma is: szerintük a döntés nem szakmai szempontok alapján született meg, hanem egy előre lejátszott meccs eredménye volt, magát a pályázatot pedig szakmailag értékelhetetlennek és szélsőségesen radikálisnak ítélték. A főpolgármester viszont nem változtatott a döntésén, lezártnak tekintette a vitát.

Ezt is szeretjük