3 módszer, ami nem véd meg a teherbeeséstől
Tévhitek a védekezésről
Íme, három közkedvelt védekezési mód, amely önmagában nem véd meg a teherbeeséstől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos védekezési módszer közül választhatsz, azonban ezek esetében a biztonság mértéke nem ugyanakkora.

Van, amivel nagy rizikót vállalsz, ezért érdemes tisztába jönnöd azzal, mely módszerek nem védenek meg a teherbeeséstől.

Megszakításos közösülés

Ha úgy találjátok, hogy sem az óvszer használata, sem a tabletta szedése nem kényelmes számotokra, felmerülhet a megszakításos közösülés mint védekezési alternatíva. Ez azonban egyáltalán nem olyan biztonságos, mint gondoljátok, hiszen már az előváladékban is lehet életképes spermium.

Arról nem beszélve, hogy ez a módszer nem véd a fertőzésektől, nemi úton terjedő betegségektől sem. Még akkor sem árt óvatosnak lenni, ha bizalmon alapuló, stabil párkapcsolatban éltek.

Naptármódszer

Sokan úgy próbálják kivédeni a teherbeesést, hogy semmilyen fizikai eszközzel nem védekeznek, mindössze kiszámolják, éppen hol tart a ciklusuk, és ennek megfelelően élnek nemi életet. 

Ám ez a módszer még akkor sem nyújt 100%-os védettséget, ha már gyakorlatilag órára pontosan beállt a menstruációd rendszeressége - ami még felnőttkorban is ritka -, tinédzserkorban pedig különösen veszélyes.

Nagyon jól kell ismerned a testedet, és túl sok mindenre kell figyelned ahhoz, hogy követni tudd a naptármódszert, és elég egyetlen apró hiba vagy változás, máris megvan a baj.

Mit kell tudni az esemény utáni tablettáról?

Ha nem a megfelelő módszerrel védekeztetek, érdemes elgondolkodni a sürgősségi fogamzásgátláson. Íme, a tudnivalók.

Öblítés

Elavult, de még mindig használatos módszer a hüvely meleg vízzel történő kiöblítése az aktus után. Ennek a módszernek az a célja, hogy a víz eltávolítsa a spermiumokat, de ily módon nem lehet megakadályozni, hogy azok bejussanak a méhbe. Ráadásul ez az eljárás a testedre is káros, mert a víz felboríthatja a normál hüvelyflóra egyensúlyát, ami kellemetlen tünetekkel jár.

Melyik a legmegbízhatóbb védekezési forma?

Bár teljes körű védelmet egyik módszer sem biztosít, mégis a gumióvszer és a fogamzásgátló tabletta rendelkezik a lehető legmagasabb százalékos teljesítménnyel.

Az óvszer nem csak a nem kívánt terhesség megakadályozásában segít, de véd a nemi úton terjedő betegségek ellen is, a tabletta pedig jótékonyan hat a menstruációs ciklus rendszerességére és a menzesz alatti kellemetlen tünetekre. Erről a két módszerről itt olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük