Az 5 legveszélyesebb vírus, ami megtámadhatja a gépedet
Vírusok és más rosszindulatú programok azóta léteznek, mióta maguk a számítógépek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internet a számítógépeket megfertőző vírusok és férgek nélkül maga lenne a Paradicsom, mivel azonban az igazi Édenkert sem volt mentes a rosszakaróktól, a világhálón is el kell fogadnunk ezek létezését.

Aki tiltott ösvényre téved - például a felnőtteknek szóló oldalakra vagy az illegálisan letölthető anyagokat tartalmazó torrent site-okra -, annak számolnia kell a következményekkel is. A legsúlyosabb kórokozóknak jelenleg az alábbiak számítanak.

A legalattomosabbak egyike: Conficker

A 2008 novemberében felbukkanó Conficker a legalattomosabb féregvírusok közé tartozik: nemcsak az óvatlan felhasználó PC-jét fertőzi meg, hanem szétterjed az egész hálózatban, lelassítva, sőt, blokkolva annak működését. Nem is akármilyen várakat sikerült már bevennie, hiszen a francia haditengerészet, az angol védelmi minisztérium, valamint a norvég rendőrség is az áldozatai között volt. A Microsoft 250 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejlesztők fejére, ám igazán értékes információt még nem sikerült róluk kapnia.

A Confickert igen nehéz a hagyományos vírusirtókkal fülön csípni, így fordulhatott elő, hogy 2009. január 14-én egymillió gépet fertőzött meg egyetlen nap alatt. Ráadásul már variánsai is vannak, ezért a harc még nehezebb ellene.

Egy veszélyes szerelmeslevél: Loveletter

A számítógépes vírusok száma a kitartó irtásuk ellenére is napról napra növekszik. Becslések szerint a rosszindulatú programoknak napi húsz-harminc új faja is létrejöhet, de ebbe a vírusok mellett a férgek is beletartoznak, valamint a kém- és reklámprogramok, vagyis a spyware-ek és adware-ek. Ez éves szinten tehát 8-10 ezer PC-kórokozót jelent, ám ezek többsége sohasem jut el szélesebb körbe. Amelyeknek viszont sikerül kijátszaniuk minden óvintézkedést, azok egy pillanat alatt szétterjednek a világban.

Ez történt 2000 májusában a Loveletter, magyarul szerelmes levél nevű féreggel is, mely milliónyi géptulajdonost őrjített meg rövid időn belül. Az internethasználók 10%-a viselkedett elővigyázatlanul, vagyis megnyitotta az ártalmatlan txt-nek látszó fájlt, és a féreg máris működésbe lépett: a gépen lévő összes anyagot kicserélte a saját másolataival, majd továbbküldte magát a számítógép-tulajdonos ismerőseinek.

A Windows 2000 ellensége: Inta

Az Inta nevű vírus érdekessége többek között, hogy ez volt az első, mely az akkoriban még frissnek számító Windows 2000 ellen intézett támadást.

A furfangos ellenséget a 29A nevű csoport készítette - a rosszakarók személye csak a legritkább esetben marad ismeretlen -, és az igazsághoz tartozik, hogy az Inta az operációs rendszer béta verziójában érezte magát a legjobban, vagyis a Windows 2000 tesztfázisa során tudott nagyobb pusztítást véghezvinni. A készítői megkegyelmeztek a felhasználók többségének, hiszen a korábbi verziókkal a vírus nem volt kompatibilis. Ma azért tartható veszélyesnek, mert egy olyan kórokozóról van szó, melyet a legtöbb ember által használt operációs rendszer ellen találtak ki.

Egy áltudósító: Storm

A 2007 elején felbukkant Storm - magyarul vihar - vírusa onnan kapta a nevét, hogy az e-mail-csatolmány, melyben elrejtőzött, egy 230 halálos áldozatot követelő európai viharról adott áltudósítást. Sokakat érdekelt a kitalált tragédia, és akik kinyitották a fájlt, azoknak a gépe máris egy kisgömböc módjára növekvő botnet-hálózat tagja lett.

A számítógép élőhalottá vált, melyet könnyedén tudtak kívülről irányítani, illetve - egyebek mellett - például spamek küldözgetésére felhasználni. Szakértők szerint a Storm áldozatainak száma akár a tízmilliót is elérhette, a fertőzött gépek pedig a szélrózsa minden irányába linkeket tartalmazó levélszemetet postáztak szét. Aki ezekre rákattintott, máris letöltötte a vírust a saját gépére.

Az úttörő mobilvírus: Timofonica

A mobiltelefonok hihetetlen mértékű fejlődése révén a készülékek ma már egy-egy kisebb számítógépnek is beillenek. Ennek megfelelően a kifejezetten rájuk írt programok mellett alkalmanként speciális vírusokkal is megörvendeztetik őket, az úttörő pedig ebben a 2000 júniusában felbukkant Timofonica volt.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Egyrészt e-mailben terjedt, másrészt pedig SMS-eket küldött más készülékekre, főleg a spanyol Telefónica előfizetői körében. Ebből ered a neve is, a timo szó ugyanis spanyolul trükköt jelent. A kéretlen SMS a szolgáltató monopolhelyzetét kritizálta, és arra kérte a felhasználót, hogy nyissa ki a hozzá tartozó csatolmányt is.

Aki ezt megtette, útjára indította a férget, mely készülékről készülékre vitte a fertőzött üzenetet. Ma már számtalan ilyen kórokozó létezik, a www.cell-phone-viruses.com című oldal folyamatosan hírt ad az újonnan felbukkanókról.

Ezt is szeretjük