Kültéri maszkviselést javasolnak több magyar településen: nem vírus az oka

Veszélyes a szabadban lenni nyolc magyar településen, maszkviselést javasol a Népegészségügyi Központ.

GettyImages-1227101257
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már nyolc településen veszélyes a légszennyezettség mértéke - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Veszélyes levegőminőség ellen maszkviselés

Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt már veszélyes a levegő minősége Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Tökölön, valamint a Sajó-völgyi településeken, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon.

További tizenkét település - Debrecen, Hernádszurdok, Eger, Szeged, Vác, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár - levegőjét egészségtelennek minősítették. Négy mérőállomáson - Szolnokon, Esztergomban, Tatabányán és Sopronban - kifogásolt a levegő minősége.

A kedvezőtlen minősítést a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10; hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja okozza - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzátették: veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek is légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál - krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél - ezek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével.

A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja. Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségtanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt, és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a szeles idő hatására kedvezően alakul a levegőminőség, majd kedd reggelig nyugalomba jut a légkör, így újra feldúsulhatnak a szennyező anyagok, elsősorban az északkeleti részeken - írja az MTI.

Légszennyezés: így néz ki egy villamos szűrője

A budapesti főpolgármester egy közösségi gyűlésen mutatta meg, hogy hogyan néz ki egy villamos szűrője mindössze két hét használat után.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük