Hétvégén megint igazi kirándulóidő várható
Nem érdemes majd otthon maradni
Előtte azonban kapunk minden másból is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október második hete egyaránt hoz esőt és sok napsütést - áll az idokep.hu oldalán.

Kép forrása: Facebook, Időkép

Az előrejelzés szerint ezen a héten mindent kapunk, napsütést, felhőket, esőt, de a lényeg, hogy hétvégén akár 25 fok is lehet.

Kirándulóidő

Miután múlt héten megdőltek a hidegrekordok, ezen a héten dél és délkelet felől enyhe és változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek az ország fölé. A korábbi jóslat, miszerint elmarad a vénasszonyok nyara, meghiúsulni látszik, hiszen az időjárás klasszikusan ezt a jelleget ölti magára a héten.

A napsütés nem egész nap lesz jellemző, hiszen több alkalommal felhősödést is lehet majd tapasztalni, és csapadék kialakulására is lehet számítani. Szerdán eshet a legtöbb eső délnyugaton, és csütörtökön is előfordulhatnak záporok.

A hét közepét követően, pénteken és szombaton előreláthatóan csökken a csapadék, eső és zápor csak a nyugati tájakon fordulhat elő, és napsütésre is egyre többet kell számítani.

Az éjszakák változatlanok

A nappali napsütés ellenére az éjszakák még mindig hűvösek, de fokozatosan enyhülnek. Egyre jellemzőbbek lesznek a 10 fok körüli vagy a kevéssel 10 fok fölötti minimumok.

A hét elején jellemző nappali, 20 fok körüli hőmérséklet kisebb visszaesés után újra emelkedni kezd. Pénteken és a hét végén délies szélre és napos időre van kilátás, délkeleten akár 25 fok is előfordulhat, és ezzel végül beköszönt a vénasszonyok nyara.

 

Vénasszonyok nyara

 

Amíg idén szeptemberben különösen hideg és kellemetlen idő volt jellemző, 2012-ben szeptember végén még 30 fokot is mutatott a hőmérő higanyszála. A hajnali fagyok egy évvel ezelőtt is jellemzőek voltak bizonyos térségekben, ugyanakkor napközben kifejezetten nyárias időjárás volt jellemző.

A 30 napos előrejelzés szerint október második hetét követően visszaáll az ilyenkor jellemző 14-15 fokos hőmérséklet, éjszakánként 5-6 fok pluszokkal.  

Ezt is szeretjük