Mi a közös a velociraptorban és a keselyűben? Ezután más szemmel nézed a Jurassic Parkot
Sokan azt hiszik, hogy a velociraptor leszármazottja a keselyű, de mi a valóság?

velociraptor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljes egészében talán soha nem sikerül megfejteni a dinoszauruszok rejtélyes világát, mindenesetre a természet időnként kegyes a kutatókhoz, és elejt számukra néhány morzsát, ami közelebb viszi őket a megoldáshoz.

Egy korábbi felfedezés kapcsán Steve Brusatte paleontológus például azt mondta, hogy szerinte a dinoszauruszok a valóságban sokkal rémisztőbbek és furcsábbak lehetnek, még a Jurassic Park őshüllőinél is. Brusatte a velociraptorokat egyenesen a "pokol pelyhes madarainak" tartotta.

Mi a közös a velociraptorban és a keselyűben?

Darren Naish, őslénykutató szerint az égegyadta világon semmi. A kutatót kifejezetten zavarja, hogy pusztán a "raptor" szó miatt az emberek azt gondolják, hogy a keselyűk közvetlen rokonságban lehettek a hüllőkkel. Ha már mindenképpen párhuzamot akarunk vonni, talán a Teratornithidae család hajaz egy nagyon kicsit a velociraptorokra.

Illusztráció a félelmetes Argentavis magnificensről.
Illusztráció a félelmetes Argentavis magnificensről.

A "szörnymadaraknak" is nevezett, kihalt madárfaj feltehetőleg Amerika területein élt, a miocén és a pleisztocén kor között. A Teratornithidék megjelenésükben és viselkedésükben hasonlíthattak az óvilági keselyűkre, ugyanakkor ez valószínűleg a konvergens evolúciónak köszönhető.

Példányaikból sajnos csak kevés maradvány került elő, így a szakembereknek nincsenek pontos adataik a repülési vagy éppen a felszállási szokásaikról. A csőrök és a lábak alapján viszont Naish arra következtet, hogy a Teratornithidaek ma élő rokonaikkal ellentétben vadásztak is a dögevő életmód mellett. A faj egyik képviselője, az Argentavis magnificens pedig olyan nagy volt, hogy a ragadozókat is elriaszthatta zsákmányuk mellől. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az újabb felfedezések mást mutatnak

Még 2015-ben, Kínában bukkantak arra a 125 millió éves kőzetre, mely mégis csak arra enged következtetni, hogy a velociraptor kísértetiesen hasonlított a keselyűre, bár testfelépítése miatt aligha tudott repülni. A kutatást a már említett Steve Brusatte vezette, aki elmondása szerint még sosem találkozott ilyen jó állapotú lelettel.

A fosszília szokatlanul jó állapotban került elő.
A fosszília szokatlanul jó állapotban került elő.

A ragadozó dinoszaurusz szárnyait több réteg toll borította, éles fogainak hála pedig könnyen megbirkózott zsákmányával. A tudós szerint a tollaknak kettős funkciójuk lehetett: egyrészt így csalogathatta magához a hímeket, másrészt segítségükkel védhette tojásait a fészekben.

Ezt is szeretjük