Középkori aranyérméket talált a kukoricamezőn: 4 páratlanul értékes lelet, ami véletlen került elő

A szerencse bárhol és bármikor utolérheti az embert, ezek az esetek bizonyítják.

GettyImages-92667121

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor reggel felkel az ember, rendszerint vannak elképzelései, mit tervez aznapra. Ám a sors jóval kiszámíthatatlanabb annál, semmint hogy előre lássuk, estig mi fog történni.

Az ember sosem tudhatja, mikor sétál bele a véletlen csavaros útvesztőjébe, és mikor éri utol valamilyen elképesztő szerencse. A következőkben gyanútlan civilek hihetetlen eseteit meséljük el, akik egy nap felbecsülhetetlen értékű kincsre leltek.

Véletlenül talált kincsek

Középkori érmék a kukoricamezőn - 1935-ben, Lengyelországban, Słuszków falujában felbecsülhetetlen érték került elő egy hétköznapi kukoricamezőn. Az érmékből, öntvényekből és gyűrűkből álló kincsre egy helyi pap lelt rá.

2020-ban Adam Kędzierski, a Lengyel Tudományos Akadémia Archeológiai és Etnológiai Intézetének archeológusa kíváncsian látogatott el a helyszínre, és újabb adag kincset talált. Vizsgálódásai során megállapította, hogy középkori kincsről van szó, mely 1105-ből származik, és Lengyelország első királyi családjához tartozhatott. Az egyik gyűrűn egy vallásos mondat és egy árulkodó név, a Mária volt olvasható: Uram, segíts szolgádon, Márián. Ezt a gyűrűt feltehetőleg Dobroniega Mária viselhette, a kijevi herceg, Nagy Vlagyimir kijevi herceg lánya.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Fekete Halál érméi - 2021 nyarán, Norfolk megyében, Angliában III. Edvárd korabeli, az akkori pestis járvány idejéből való aranyérméket talált egy fémdetektorral kutakodó amatőr kincskereső. Az egyik 96%-ban tiszta arany, és az úgynevezett leopárdérmék közé tartozik. Ezeket csak rövid ideig készítették, ugyanis túl költséges volt az előállításuk. Ezt az érmét 1344-ben verték, az év januárja és júliusa között. Bárki is birtokolta, valószínűleg nagyon tehetős volt, ugyanis mai összegre átszámítva 12 ezer brit fontot, vagyis 5 millió 300 ezer forintot érnek.

A búvárok szerencséje - Egy 2021 augusztusában, Spanyolországban vakációzó társaság szívesen búvárkodott, ezért felszerelést béreltek és elindultak a Portitxol öbölhöz. Nem sejtették előre, hogy annak fenekén fantasztikus kincsre fognak bukkanni.

Két sógor, Luis Lens Pardo és César Gimeno Acalá véletlenül vette észre, hogy valami megcsillant az üledékben. Amikor közelebb mentek, felismerték, hogy aranyérmékről van szó, ezért jelentették az illetékes hatóságoknak. Vizsgálatok során kiderült, hogy i. sz. 364 és 408 közötti időkből való római kincsről van szó. Az érméken a korabeli uralkodók arcmása szerepel. Mivel elsüllyedt hajó nem volt a környéken, de vasra és fára bukkantak a közelben, a feltételezés szerint egykoron egy kisebb ládikában engedhették a kincset a víz alá.

A valaha volt legnagyobb angolszász kincs - Ole Ginnerup Schytz mindaddig átlagembernek mondhatta magát, míg egyszer nem érte utol az óriási szerencse. Úgy gondolta, kipróbálja a fémdetektoros keresést, és erre remek alkalom volt a barátjánál tett dániai utazása. Vindelev területén kezdett nézelődni, ahol is a kezdők szerencséjével rálelt minden idők legtekintélyesebb, mintegy 1 kg-ot nyomó, ékszereket és 131 érmét tartalmazó 6. századi angolszász kincsére.

Értesítette a hatóságokat, akik megvizsgálták a leletet és megállapították, hogy 10% nemesfémet tartalmaznak. Sajnos abban az időben, azon a területen egy másik keresgélő is járt, aki nem volt ennyire becsületes: 10 érmét illegálisan eladott, melyek hollétéről azóta sem tudni. A tettes, David Cockle azonban megkapta méltó büntetését és börtönbe került.

Értékes festmény a tűzhely felett

Egy hölgy konyhájában, a tűzhely felett egy 13-14. századi Cimabue passiójelenet lógott, ám erről ő mit sem sejtett.

Ezt is szeretjük