Példátlan büntetést kaphat az Orbán-kormány
Tényleg a baloldal a hibás?
Megfigyelési eljárás indulhat, a Fidesz a baloldalt hibáztatja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európa Tanács monitoring bizottsága megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. Ez példátlan büntetés, még egyetlen más európai uniós tagállammal szemben sem tettek hasonló lépést, állítják a szocialisták.

Orbán Viktor, fotó: MTI

A kormány a baloldalt vádolja, Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője egyenesen azt mondta: a baloldal ma ismét bebizonyította, hogy semmi sem drága nekik, mindig és mindenkor inkább a külföld érdekeit képviselik, mint a magyar emberekét.

A Velencei Bizottság is baloldali volt szerintük

Ezt a retorikát nem először alkalmazza a Fidesz és a kormány, például az Európa Tanács alá tartozó Velencei Bizottság esetében Papcsák Ferenc a Magyar Hírlapnak egyenesen azt nyilatkozta: egyértelmű volt számára a Velencei Bizottság tagjainak elfogultsága, az az ellenzéki prekoncepció köszöntött vissza megnyilvánulásukban, amelyet úton-útfélen hallani lehetett az igazságügyi átalakítások kapcsán az MSZP-től.

- Politikai pályafutásom során még nem találkoztam olyan esettel, hogy ilyen magas rangú nemzetközi delegáció ilyen egyértelmű politikai irányultsággal rendelkezzen - jelentette ki Papcsák Ferenc.

Csakhogy a Velencei Bizottság egyáltalán nem egy pártos szervezet. A Velencei Bizottság ez Európa Tanács egyik szerve, intézménye, és egyáltalán nem olyan, mint például egy parlamenti bizottság.

Épp ellenkezőleg, a Velencei Bizottság egy tanácsadó szervezet, amely akár alkotmányszövegezésben is segítséget nyújt, mert ez a dolga, fő tevékenysége ugyanis az alkotmányozási tanácsadás.

A bizottság tagjai ennek megfelelően alkotmányjogászok, akadémikusok, jogi szaktekintélyek. A bizottság magyar tagja 2012-ben Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke volt, akit a Fidesz egyhangúlag támogatott.

De természetesen nem Paczolay az, aki a magyar alkotmányt vizsgálta, erre külföldieket kérnek fel mindig. Tavaly például a hazánkba érkező delegáció tagja volt Jan Velaers, az antwerpeni egyetem professzora, aki Belgiumból érkezett, Vojin Dimitrijevic szerb emberi jogi aktivista, nemzetközi jogász, Christoph Grabenwarter, a szintén igen tekintélyes múltú osztrák jogászprofesszor vagy Hanna Suchocka, volt lengyel jobboldali kormányfő.

Mi lesz most?

Kérdés, hogy most mi történik majd, mit szól a kormány a példátlannak tartott eljáráshoz, és milyen lépéseket tervez. A hvg.hu vonatkozó cikkéből kiderül, Martonyi János külügyminiszter a parlamenti közgyűlés elnökéhez, Jean-Claude Mignonhoz, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig a monitoring bizottság elnökéhez, Andreas Herkelhez fordult, levélben kérve a döntés elhalasztását.

Főkép-fotó: MTI.

Ezt is szeretjük