Ha ilyet tapasztalsz a szavazáskor, jelentsd! Mutatjuk, hol teheted meg
A választási csalások elkerülése érdekében fontos, hogy jelentse, aki gyanús dolgot észlel.

szavazolap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még szűk három órán át szavazhat az, aki még nem tette meg, a szavazókörök 19 óráig nyitva tartanak. 15:00-ig 53,64%-os volt a részvétel, ami rekordmagasnak számít. Komolyabb incidens még nem történt, de szabálytalanságot már jelentettek Heves megye 2. számú választókerületében, Gyöngyös Felsővárosban.

A Hellohevesmegye.hu értesülései szerint "egy választó jobbikos pólóban ment szavazni, a fideszes szavazóköri delegált úgy tett, mintha lepecsételné a szavazólapot, de végül nem nyomta rá a pecsétet. A jobbikos delegált azonban észrevette, és azonnal jelezte ezt a bizottságnak."

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Momentum arra kéri a választókat, hogy aki bármilyen szabálytalanságot, rendellenességet vagy gyanús dolgot észlel, ne féljen bejelenteni, akár az illetékes bizottságnak, akár a párt erre a célre létrehozott honlapján. A szabálytalanságbejelentőn az e-mail cím megadása után lehet elküldeni a panaszt, amelyet a mozgalom jogászai megvizsgálnak.

"Amennyiben úgy érzed, hogy bármilyen szabálytalanság történt, akár a hivatalos szervek, más politikai pártok, vagy egyéb harmadik személyek részéről, itt tudod jelezni" - olvasható az oldalon, amit ide kattintva érhetsz el. A 24.hu információi szerint már száznál is több bejelentés érkezett a honlapon keresztül, erről bővebben itt olvashatsz.

Közben a politikusok és több közéleti személyiség is arra buzdítanak, hogy éljünk a lehetőséggel, és tegyük le a voksunkat. Rékasi Zsigmond, aki korábban nyílt állásfoglalásaival alaposan megosztotta az internetezőket, ebben a posztban kért meg mindenkit, hogy menjen el szavazni:

"Tisztelettel kérek mindenkit, hogy ma menjen el szavazni! Nem csak maga miatt. Azokért, akik még gyermekek. Azokért, akik nem szavazhatnak. Azokért, akik külhonban vannak, de hazavágynak. A szeretteinkért, A barátainkért, És mindenkiért aki valaha fontos volt, lesz, és akár most is az. Váltsátok le most a NER-t, és ígérem, a generációm segítségével szebb jövőt építünk! Szebbet, mint amit ez a rendszer hagyott nekünk. Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! (Ez a mondat tökéletes, csak eddig rossz embertől hallottuk...)" - olvasható a posztban.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/Veres Nándor

Ezt is szeretjük