Nyert is a Fidesz, meg nem is - Íme, a hétvégi választás érdekességei
Láng Zsolt nyert, de második forduló lesz az alacsony részvétel miatt. Karácsony megszegte ígéretét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Választást tartottak vasárnap a II. kerületben, az ilyen eseményeket a pártok mindig árgus szemmel figyelik, hiszen valamilyen szinten leképezik az országos hangulatot. A kerületben a fideszes Láng Zsolt toronymagasan nyert - a kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen -, a Fidesz mégsem örülhet, hiszen a választás nem lett érvényes.

Láng Zsolt szavazáshoz készülődik. Fotó: MTI, Beliczay László

A II. kerületi voksolásra minden párt beizzította a rakétáit, az MSZP korábbi esélyegyenlőségi miniszterét, Lévai Katalint indította, az LMP pedig az egyik legnépszerűbb képviselőjét, Karácsony Gergelyt. A Jobbik nem vitte túlzásba a kampányt, ennek oka, hogy a párt, szemben a vidéki, keleti országrészekkel, Budapesten nem nevezhető népszerűnek.

Ígéretekből nem volt hiány, a fideszes jelölt kiszorítása érdekében az MSZP és az LMP megegyezett abban, hogy jelöltjük egy esetleges második fordulóban visszalép a másik javára.

Karácsony nem lép vissza

Az első érdekesség, hogy Karácsony Gergely bejelentette, ezt mégsem teszi meg, holott ő lett a harmadik, a második pedig Lévai Katalin. Az MSZP-s Lévai Katalin 24,18%-os, az LMP-s Karácsony Gergely 15,55%-os támogatottságot szerzett. Láng Zsolt 52,61%-al nyert.

Karácsony a pálfordulást azzal magyarázta, hogy ő tulajdonképpen azt ígérte, hogy akkor lép vissza az MSZP javára, ha reális esély van Láng Zsolt megszorítására. A politikus előnye viszont akkor, hogy erre nem lát lehetőséget. Az MTI szerint Karácsony közölte, nem az ő feladata a rivális ellenzéki párt rehabilitálása, ezt a választóknak kell megtenni.

Apátia?

A történet másik érdekessége, hogy hiába nyert toronymagasan Láng Zsolt, ez nem volt elég a polgármesterré váláshoz, hiszen a voksolásra nem mentek el elegen. A Jobbik jelöltje szerint ez az apátiát és a politikától való elfordulást tükrözi. A jelölt egyébként a szavazatok 5,53%-át szerezte meg.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy Láng Zsolt egy olyan kerületben indult, amely fideszes fellegvárnak tekinthető, lakói a felső középosztályt képviselik, akik például jól járhattak a végtörlesztéssel vagy az egykulcsos adó változásaival. Ennek fényében talán még érdekesebb, hogy érvénytelen lett a választás, és második forduló kell tartani.

Az érvényességhez 50% feletti részvételre lett volna szükség, ám este hét óráig csak a választópolgárok 39,02%-a adta le szavazatát, ami 19 ezer voksot jelent.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

Ezt is szeretjük