5 jel, amiből tudhatod, hogy hazudnak neked: így viselkedik, aki nem őszinte

Elemezd az üzeneteket, hogy lásd, hol sejthetsz füllentést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pszichológusok és párkapcsolati terapeuták próbálják megfejteni, hogy melyek a jelei annak, ha valaki nem mond igazat. A kommunikációkutatók a legújabb trendeket figyelembe véve, az emberek üzenetírási szokásait vizsgálva jutottak meglepő következtetésekre.

Nemcsak szóban, mimikában és a testbeszéd jeleivel árulja el magát az, aki hazudik. A szöveges üzenetek bizonyos jellemzői is árulkodhatnak arról, hogy az illető ferdít, vagy legalábbis elhallgat dolgokat.

Hosszú mondatok és zavaros megfogalmazás

Ha valaki egy egyszerű és eldöntendő kérdésre cirkalmas és hosszú mondatokban válaszol, az jelezheti, hogy csúsztat kicsit. Ha egy egyszerű igen vagy nem is megtenné, akkor nem szükséges kertelni és magyarázkodni cicerói körmondatokban. A Cornell Egyetem kutatása szerint a hamis mondatok általában hosszabbak, mint maga az igazság. Árulkodóak lehetnek a felesleges töltelékszavak és a nem tiszta megfogalmazás is. A „valószínűleg” és a „tulajdonképpen” kifejezések, illetve az „én” személyes névmás használata utalhat az igazság elfedésére.

Ismétlődő információ és késedelmes válasz

Ha a kérdésünkre küldött sms-ben vagy üzenetben a kérdezett többször is elmondja más megfogalmazásban a mondandóját, az olyan, mintha meg akarná erősíteni magát abban, ami esetleg féligazság. Ha valakit megkérdezel, hogy lefeküdt-e egy illetővel, a repetitív válasz kamunak tűnik: „Dehogyis, hiszen csak barátom. Már ismerjük egymást évek óta. Kizárólag barátok vagyunk.” Az igazság elkendőzése lehet az is, ha valaki csak hosszabb idő elteltével, húsz-harminc perc múlva ad választ egy egyszerű kérdésre - ha csak nincs komoly indok a késlekedésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lelkiismeret felkeltése is árulkodó lehet

Ha valamit ki akarsz deríteni, és arra hirtelen és ingerült, ráadásul vádaskodó válasz érkezik, akkor az jele lehet egy potenciális hazugságnak. Lássunk egy egyszerű kérdést: „Tehát nélkülem mész a karácsonyi partira?” Az erre érkezett válasz lehet ilyen is: „Ezt meg miért gondolod így? Szóval ilyeneket gondolsz rólam. Most már látom, milyen ember vagy valójában.” A hirtelen indulat és a lelkiismeret-furdalás indukálása egyrészt azt jelzi, hogy az illető távol áll az igazságtól, másrészt már régen egy másik partnert választott a céges bulira magának. Mindezek ismeretében érdemes ezután egészséges paranoiával nézegetni az üzeneteket, ha szemernyi kétséged is van azok igazságtartalma felől. 

Ezt is szeretjük